Statul român vrea să vândă acţiunile Romtelecom către Deutsche Telekom. Ce spune ministrul Comunicaţiilor

Romtelecom şi Cosmote România ar urma să se rebranduiască sub brandul T al Deutsche Telekom începând din luna septembrie a acestui an. Vor forma astfel cea mai mare companie de telecomunicaţii, detronând Orange România care îşi păstrează poziţia de lider de peste zece ani. Statul român deţine 46% din acţiunile Romtelecom, iar prin intermediul acestei companii deţine şi un pachet în Cosmote România. Ce va face Guvernul României cu acţiunile deţinute?
Economica.net - Dum, 06 apr. 2014, 21:01
Statul român vrea să vândă acţiunile Romtelecom către Deutsche Telekom. Ce spune ministrul Comunicaţiilor

“În perioada imediat următoare vom avea discuţii oficiale cu reprezentanţii Deutsche Telekom. Noi suntem ferm convinşi să continuăm procesul de privatizare şi ar fi o bună oportunitate, atâta timp cât negocierile pe care le vom avea ne vor poziţiona într-o variantă de succes. Este o companie strategică, este un pachet important de acţiuni pe care îl deţinem acolo chiar dacă suntem minoritari. Nu avem nimic împotrivă (ca Deutsche Telekom să cumpere pachetul statului-n.red.). Deutsche Telekom reprezintă unul din liderii mondiali în domeniu, şi, atâta timp cât investiţiile sunt seriose şi nu se limitează pe un plan de afaceri pe termen scurt, vânzarea reprezintă un obiectiv din punctul nostru de vedere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Cotovelea, ministrul pentru societate informaţională.

Surse din piaţă declarau nu demult că reprezentanţii statului roman din Consiliul de Administraţie al Romtelecom ar fi aprobat deja rebrandingul. Romtelecom şi Cosmote vor fi rebranduite sub brandul “T”. Termenul estimat pentru finalizarea operaţiunii ar fi 12 septembrie, iar costul total al rebrandingului ar fi de 40 de milioane de euro.

„Rebrandingul este pentru presă un subiect întotdeauna foarte interesant. Ministerul nostru este acţionar minoritar la Romtelecom, este normal ca în consiliul de administraţie reprezentanţii noştri să fie informaţi în legătură cu planurile de viitor pe care un acţionar important le doreşte”, a mai spus Răzvan Cotovelea.

Potrivit acestuia, sunt discuţii despre viitorul companiei însă există o înteţegere între acţionarii majoritari şi cei minoritari în situaţia în care s-ar fi discutat un asemenea element este obligaţia tuturor celor prezenţi acolo să păstreze o anumită confidenţialitate.

 “Nu pot aşa cum am declarat public nici să infirm nici să confirm că au fost sau există aceste discuţii. Dacă lucrurile merg aşa cum mi se prezintă mie, Romtelecom va fi o companie de mare prestigiu pentru România”, a mai spus ministrul.

Deutsche Telekom are planuri pe termen lung pentru operaţiunile din România

“Deutsche Telekom  îşi ia un angajament pe termen lung în ţările unde activează. Vedem potential în România, în special vedem creşteri pe segmentul de televiziune, broadband şi servicii business to business în ciuda unui climat macroeconomic dificil. Este o ţară foarte mare cu foarte multe competenţe şi lucrăm îndeaproape cu OTE, ca şi acţionar direct”, a declara în urmă cu o lună pentru ECONOMICA.NET Elpida Trizi, Corporate Communication Manager al Deutsche Telekom.

În ceea ce priveşte viitorul operatorilor telecom, nemţii de la DT cred că acesta se va baza pe integrarea companiilor. Astfel, acestea vor furniza clienţilor atât servicii fixe cât şi mobile, plus alte soluţii integrate.

Unificare companiilor ar crea cel mai mare operator din România

Fuziunea Romtelecom şi Cosmote sub brandul “T” va crea cea mai mare companie de telecomunicaţii cu peste 10,95 milioane de clienţi (potrivit raportărilor celor două companii) şi astfel Orange România şi-ar pierde poziţia de lider al pieţei româneşti de comunicaţii.

Romtelecom are în acest moment 4,85 de milioane de abonaţi la serviciile de internet, televiziune şi telefonie fixă, iar Cosmote 6.1 miliaone de SIM-uri active. Astfel viitoarea companie ar fi prima de pe piaţă cu un număr de contracte mult mai mare în comparaţie cu utilizatorii de servicii prepay.

Structura acţionariatului Romtelecom ete următoarea: Compania elenă OTE, controlată de grupul german Deutsche Telekom, cu 54% şi Guvernul României cu 46%, iar structura acţionariatului Cosmote România este formată din OTE cu un pachet de 70% din acţiuni şi Romtelecom cu 30% din acţiuni.

Pe piaţa telecomunicaţiilor din România activează următorii mari operatori, Orange România, Vodafone, Cosmote, Romtelecom, RCS&RDS şi UPC România.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...