Strategia Carrefour: ce face compania pentru a părea că are preţuri bune

Carrefour, numărul doi pe piaţa mondială de retail, va continua şi în 2013 măsurile de revitalizare a business-ului grav afectat în ultimii ani. Strategia pentru anul în curs include şi măsuri de îmbunătăţire a "percepţiei consumatorilor asupra preţurilor".
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 22:03
Strategia Carrefour: ce face compania pentru a părea că are preţuri bune

Dun punct de vedere al vânzărilor, grupului francez Carrefour, numărul doi pe piaţa de retail la nivel mondial, i-a mai mers mai bine în 2012, comparativ cu anul anterior. Au raportat o majorare a vânzărilor, excluzând TVA, cu 0,9%, până la 76,8 miliarde de euro şi un profit net de trei ori mai mare, mai ales ca urmare a vânzării operaţiunilor din Colombia, Malaezia, Indonezia, Singapore şi Grecia.

Cum au reuşit asta mai ales pe piaţa din Franţa unde retailerul întâmpină dificultăţi având de contracarat un Leclerc  cu un număr tot mai mare de magazine şi o politică de preţuri extrem de agresivă?

Mai ieftin sau doar pare mai ieftin?

Unul dintre posibilele răspunsuri se află chiar în planul francezilor pentru 2013. Ca şi anul trecut, Carrefour se va concentra, printre altele, asupra preţurilor, dar mai ales asupra percepţiei pe care o au consumatorii despre cât de scumpe sau ieftine sunt magazinele Carrefour. „Continuarea planurilor pentru toate formatele, prioritare fiind îmbunătăţirea ofertei şi a percepţiei asupra preţurilor, remodelarea magazinelor  şi dezvoltarea multi-channel” se precizează în raportul financiar al companiei la capitolul priorităţi pentru 2013 în Franţa. 

Cum au redus din preţuri anul trecut

Conform raportărlor financiare, Carrefour şi-a ajustat şi anul trecut preţurile pe toate pieţele în care operează. Au făcut-o însă în mod inteligent astfel încât să nu le afecteze prea mult marjele brute. „Investiţiile în preţ au avut un impact minor asupra marjelor brute datorită unui mix comercial îmbunătăţit”, se explică în raport. Iar modelul s-a implementat peste tot şi se pare că a şi dat rezultate.

Modelul francez

Anul trecut vânzările pe piaţa de origine au crescut cu 0,5% şi au reuşit asta modificându-şi preţurile, dar fără a-şi pune în pericol marjele. „Repoziţionarea preţurilor a avut un impact minim asupra marjelor comerciale datorită unui mix îmbunătăţitîntre preţurile de zi cu zi, promoţii şi programe de loializare.  Cheltuielile administrative aferente vânzării au scăzut atât din punct de vedere al valorii absolute, cât şi ca procent din vânzări” se menţionează în raport.

În 2011, pe piaţa din Franţa Carrefour a vândut cu 2,4% mai puţin comparativ cu 2010. Explicaţia oficială pentru declinul din 2011 se referea la o activitate promoţională intenţionat redusă dar targetată şi investiţii în vederea reducerii consistente a preţurilor.

Preţurile din Europa şi America Latină

În Europa nici „jocul” cu preţurile nu a reuşit să compenseze declinul din consum cauzat de condiţiile macro-economice din zonă. Vânzările s-au diminuat anul trecut cu 2,7% faţă de 2011, iar în Spania, una dintre pieţele problemă pentru Carrefour, investiţiile în preţ nu au fost compensate în întregime prin reducerea semnificativă a cheltuielilor administrative aferente vânzărilor.

În ceea ce priveşte politica de preţ a Carrefour din America Latină, o piaţă cu o creştere solidă şi constantă (plus 12,1% în 2012 faţă de 2011), retailerul francez se pare că nu a trebui să inoveze prea mult. Acolo marjele comerciale chiar au crescut, conform raportării oficiale.

Mai multe despre rezultatele Carrefour aici

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...