1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Strategia energetică a României vorbeşte despre naţionalizarea Electrica

Ministerul Economiei a publicat pe site raportul sesiunii de lucru din sectorul energiei electrice din cadrul Strategiei Energetice a României 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050. Acolo, se vorbeşte despre menţinerea pachetului majoritar de active la SC Electrica SA, societate la care acum statul este acţionar minoritar.

18 mai, 2016 | ECONOMICA.net

Iată ce scrie pe site-ul Ministerului Energiei:

Proprietatea rețelelor de transport și distribuție

Există rațiuni economice, sociale (de serviciu public), structurale și/sau de siguranță națională pentru deținerea de către stat de participații în sectorul electroenergetic. Astfel, este oportun ca statul să mențină pe întreg orizontul de timp al strategiei (cel puțin până în anul 2030) pachete majoritare de active în operatorul sistemului de transport (CNTEE Transelectrica SA), în operatorul sistemului de distribuție SC Electrica SA (în cel puțin una din cele trei regiuni deservite, pentru a păstra un nivel ridicat de expertiză în procesul de modernizare a rețelelor în următoarele decenii). În rest, concesionarea rețelelor de distribuție către operatori privați reglementați de către ANRE funcționează în mare măsură conform așteptărilor, nefiind necesară participarea statului ca acționar".

Electrica a fost privatizată prin intermediul pieţei de capital, acum doi ani. Statul a rămas cel mai mare acţionar, dar nu mai este acşionar majoritar, rămânând cu 48,7% din titluri. Restul este în posesia mai multor persoane fizici şi juridice, cel mai mare acţionar dintre aceştia fiind Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 8,65% din titluri.

Electrica este distribuitor şi furnizor de energie, şi deserveşte trei dintre cele opt zone de distribuţie din România: Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO