SUA vor continua discuţiile cu Volkswagen pentru repararea maşinilor afectate de scandalul emisiilor

Oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) au anunţat că vor continua discuţiile cu Volkswagen pentru a ajunge la un acord privind repararea celor aproape 600.000 de vehicule diesel afectate de scandalul emisiilor, transmit AP, Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 08:03
SUA vor continua discuţiile cu Volkswagen pentru repararea maşinilor afectate de scandalul emisiilor

Directorul general al grupului VW, Matthias Mueller, s-a întâlnit miercuri cu Gina McCarthy, administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA. A fost o întâlnire la cel mai înalt nivel între oficialii SUA şi Volkswagen de la izbucnirea scandalului, în septembrie 2015.

‘Vom continua să lucrăm pentru a ajunge la o soluţie’, a afirmat un purtător de cuvânt al EPA.

Întâlnirea, la care a participat şi şeful brandului VW, Herbert Diess, a venit la o zi după ce statul California a respins planul transmis în decembrie de VW apreciindu-l ca ‘inadecvat’ şi nu suficient de rapid. Directorul general al VW nu a făcut declaraţii după întâlnirea cu şeful EPA.

La Bursa de la Frankfurt, acţiunile VW au crescut miercuri dimineaţă cu 3,4%, dar au închis în scădere cu 0,4%, la 120,50 euro.

Volkswagen ar putea răscumpăra unele maşini afectate de scandalul emisiilor, a afirmat luni directorul general al grupului german, Matthias Mueller.

‘În unele cazuri, repararea maşinilor va fi foarte uşoară, în altele va fi extrem de costisitoare, iar în acele cazuri va trebui să negociem dacă nu ar fi mai bine să aducem înapoi la Volkswagen unele vehicule. În teorie este posibil’, a declarat Matthias Mueller, la Salonul Auto de la Detroit.

De asemenea, şeful VW a dat asigurări că suma de 6,7 miliarde de euro (7,28 miliarde de dolari) pusă deoparte pentru repararea tuturor maşinilor afectate de scandalul emisiilor este suficientă.

‘Am pregătit 6,7 miliarde de euro pentru repararea tuturor vehiculelor pe plan global. Presupunem că ar trebui să fie suficient’, a afirmat Mueller.

Acesta a anunţat că VW va propune Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) un nou convertor catalitic care ar putea fi montat la aproximativ 430.000 de vehicule echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Matthias Mueller şi-a exprimat optimismul privind perspectivele referitoare la evoluţia vânzărilor VW în acest an. Întrebat dacă şi în 2016 grupul se va confrunta cu un declin al vânzărilor, Matthias Mueller a răspuns: ‘Ne confruntăm cu o situaţie dificilă pe plan global, aşteptăm să vedem cum va evolua’.

‘Avem un portofoliu de produse extrem de atractiv şi suntem încrezători că vom avea succes în 2016’, a adăugat el.

Luni, VW a anunţat creşterea vânzărilor anuale în America de Nord (4,4%) şi Europa Occidentală (4,8%), în ciuda scandalului emisiilor. Pe plan global, livrările Volkswagen au scăzut anul trecut cu 2%, la 9,931 milioane de unităţi.

Comentând aceste date, Matthias Muller a precizat: ‘Livrarea a circa zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, în special ţinând cont de condiţiile dificile de pe unele pieţe, precum şi de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru din 2015’.

Grupul a anunţat că situaţia tensionată din Rusia, care a provocat o scădere de 36,8% a vânzărilor în 2015, a continuat să afecteze livrările din Europa Centrală şi de Est.

În Brazilia s-a înregistrat anul trecut un declin al vânzărilor de 38,1%. Rusia şi Brazilia sunt afectate de scăderea preţurilor materiilor prime, volatilitatea de pe piaţa valutară şi încetinirea economiei mondiale.

În septembrie, EPA a acuzat VW că a instalat softul care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condiţiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...