Sub 1% dintre cardurile naţionale de sănătate au fost validate de medicii de familie. Însă din 2015 sunt obligatorii la medic

Peste 120.000 de carduri de sănătate au fost validate de către medicii de familie, până acum, dintre cele 12,5 milioane de carduri deja distribuite asiguraţilor de către factorii poştali. Cu toată că ponderea cardurile validate în sistem e descurajant de mică, CNAS susţine că în prima jumătate a anului 2015, toate serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional de sănătate. Drept care, dacă veniţi la medic fără card, nu veţi primi servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. 
Cristina Şomănescu - lun, 15 dec. 2014, 11:37
Sub 1% dintre cardurile naţionale de sănătate au fost validate de medicii de familie. Însă din 2015 sunt obligatorii la medic

Aproximativ 12,5 milioane de asiguraţi şi-au primit cardurile naţionale de sănătate, prin servicii poştale, conform acordului-cadru şi a contractelor subsecvente încheiate cu Poşta Româna.

Aproximativ un milion de carduri se află încă în circuitul poştal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate, spun oficialii CNAS.

Vă amintim că primele carduri naţionale de sănătate au fost distribuite vineri, 19 septembrie 2014, asiguraţilor din Bucureşti. Pe 22 septembrie a început distribuirea cardului, concomitent, în mai multe judeţe din ţară. 

Din 2015 vom merge la medic cu cardul 

După distribuirea tuturor cardurilor, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu sistemul informatic al cardului şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea sa. La începutul anului 2015, după o perioadă în care vom rezolva toate problemele legate de modul de funcţionare care ne sunt semnalate de către furnizorii de servicii medicale, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate, susţin oficialii CNAS.

Tipărirea şi distribuirea cardului vor continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

Cardul naţional de sănătate, amânat din 2007 până acum

Cardul naţional de sănătate era prevăzut să fie introdus încă din 2007, potrivit legii Sănătăţii. Însă abia în 2010, Lucian Duţă, pe atunci preşedintele CNAS, a luat iniţiativa realizării lui.
Doi ani mai târziu, mai exact în octombrie 2012, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a cardului naţional de sănătate, care explică ce paşi trebuie să parcurgă fiecare instituţie implicată în realizarea şi distribuţia lui către pacienţi. Potrivit legislaţiei secundare, cardurile de sănătate ar fi trebuit să ajungă întâi la Casele de Asigurări din teritoriu care mai departe ar fi trebuit să le distribuie medicilor de familie iar pacienţii ar fi urmat să le primescă de la medicul la care sunt înscrişi. Potrivit acestolaşi norme de aplicare, cardul naţional de sănătate era obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2013. 

Pe 9 aprilie 2014 însă, normele de aplicare a cardului s-au modificat şi completat, prin Hotărâre de Guvern. HG-ul antemenţionat a stabilit mecanismul de distribuţie a cardului şi, mai precis, a stipulat că toţi românii majori şi asiguraţi la Sănătate vor primi cardurile naţionale de sănătate de la factorii poştali, la adresele de domiciliu specificate în cărţile de identitate. Normele de aplicare a legii cardului – din aprilie 2014 – mai stabilesc şi ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate, precum şi informaţiile care vor fi scrise doar cu acordul posesorului.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic, pentru a obţine servicii decontate de casa de asigurări de sănătate.

Cardul naţional de sănătate va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Cum veţi folosi cardul naţional de sănătate

De fiecare dată când solicitaţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, vi se va cere să introduceţi codul PIN al cardului dumneavoastră. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!

Dacă vă prezentaţi la medic fără card sau dacă uitaţi codul PIN, nu veţi primi servicii decontate de Casa de Asigurări.

Nu încredinţaţi medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul dumneavoastră de sănătate şi nici codul pin al acestuia! Veţi încuraja frauda în Sănătate dacă veţi proceda în acest fel, întrucât furnizorii de servicii medicale vor folosi cardul dumneavoastră pentru a deconta servicii medicale pe care dumneavoastră, titularul de drept al cardului, nu le-aţi primit (aşa cum se întâmplă în prezent). 

Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui să fie cheltuiţi mai eficient şi mai transparent.

Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, începând de anul viitor, toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...