Sunt șoferii români „abuzați” față de restul europenilor? Când, cum și cât plătesc firmele de asigurare daunele din RCA

Piața asigurărilor RCA din România este cea mai concentrată din Uniunea Europeană, cu doar doi jucători (City Insurance și Euroins), care controlează peste 70% din vânzările totale. Aceeași piață românească a trecut în ultimii cinci ani prin mai multe falimente, dintre care două semnificative (Astra și Carpatica). Și, totuși, cel puțin statistic, asigurătorii români reușesc să își servească păgubiții mult mai prompt decât o fac aigurătorii din alte țări. Ba, mai mult, pe medie ei plătesc pentru fiecare daună sume de două ori mai mari decât în celelalte țări UE.
Şerban Buşcu - joi, 30 apr. 2020, 18:39
Sunt șoferii români

Aflate în plin conflict cu transportatorii, cu service-urile și cu diverse asociații de protecția consumatorului, firmele de asigurare care vând RCA în România ar putea aduce ușor în apărarea lor o comparație cu situația din alte țări ale Uniunii Europene.


Citiți aici despre conflictul deschis dintre firmele de asigurare din România și transportatori

Aici puteți urmări disputa dintre firmele de asigurare și service-urile, care le acuză că plătesc prea puțin și prea târziu

 

Date oficiale ale Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (engl. EIOPA),  comparate cu datele ASF privind piața din România, relevă faptul că firmele de asigurare din România se mișcă mai bine decât media în ceea ce privește plata dosarelor de daună și că plătesc, pe fiecare dosar, despăgubiri cu mult mai mari decât media europeană. De precizat, însă, că atât în cazul României cât și în cazul EIOPA vorbim de date raportate de firmele de asigurare, nu de situații concrete, verificate. Cu alte cuvinte, nu poate fi exclusă posibilitatea ca unii asigurători din România să raporteze, de exemplu, unele dosare ca plătite integral, dar, în realitate, să fi fost plătite parțial, așa cum susțin asociațiile service-urilor și o parte a asociațiilor transportatorilor.

 

În Europa, asigurătorii refuză 2 din 10 dosare la plată, de câteva ori mai mult decât în România. În statistica privind dosarele plătite la final de an suntem pe medie

 

Mai clar, potrivit datelor EIOPA, la finalul anului 2018 (nr. în 2019 nu avut loc evenimente extraordinare care să schimbe radical situația), peste 60% din dosarele de daună avizate pe parcursul respectivului an nu fuseseră încă încheiate cu plată. Dintre acestea, nu mai puțin 22% fuseseră încheiate fără plată, adică asigurătorul a respins pretențiile păgubitului. Deși în România nu există date agregate în ceea ce privește procentul dosarelor respinse, informațiile din piață sunt că el nu depășește 2-3%, maximum 5% în perioadele când firmele mari de RCA trec prin situații financiare dificile. 

Per ansamblu, conform unor analize ASF, la final de an în România sunt plătite cel puțin 50% din dosarele avizate pe parcursul respectivului an, adică mai mult decât media europeană.

Tot EIOPA arată că 40% dintre dosare erau „încă deschise” la finalul anului, adică nu fuseseră încă finalizate cu plată.

În România, o statistică lansată fără comentarii sau explicații suplimentare de către ASF a stârnit o mică isterie, oferind celor care contestă firmele de asigurare argumente în plus. Analiza Direcției Petiții și Educație Financiară din ASF anunță, sec, faptul că 49% dintre dosarele de daună avizate pe parcursul ultimelor trei luni din 2019 nu erau încă plătite la finalul perioadei.

Conform unor informații suplimentare oferite ECONOMICA.NET, motivul principal pentru care plata nu era finalizată este lipsa documentelor necesare.

AICI puteti citi analiza Direcției Petiții din ASF precum și informațiile suplimentare oferite ECONOMICA.NETCele două valori, adică 49% pentru dosarele neplătite la finalul perioadei în România și 40% pentru dosarele nefinalizate în UE sunt comparabile.  De unde vine acest procent relativ mare de dosare neachitate la final de perioadă? Așa cum spuneam și mai sus, ASF nu a oferit explicații suplimentare, însă ele sunt la îndemână: asigurătorul nu poate face plata decât la finalul procedurii, adică inclusiv după finalizarea reparației. Cu tot cu constatare, reconstatare și apoi reparație un astfel de proces durează cel puțin o lună și jumătate. În unele cazuri, reparațiile durează și mai mult de trei luni. Așadar, statisticile de final de semestru, trimestru sau an, iau în calcul inclusiv daune care sunt încă în procedurile de reconstatare sau de reparație efectivă, neavând cum să fie achitate.

Firmele de asigurare din România plătesc cu cel puțin 60% peste media UE

Cu mențiunea făcută și mai sus, anume că ne bzăm pe datele raportate de asigurători și centralizate de instituțiile de supraveghere, analiza noastră relevă că firmele de asigurare din România plătesc, pe fiecare dosar în parte, sume cu mult mai mari decât media europeană. Concret, potrivit EIOPA, dauna medie la finalul lui 2018 era de 917 euro. Pornind de la idee că în 2019, nu au existat evoluții spectaculoase care să modifice radical aceste date, ajungem la concluzia că în România se plătește cu cel puțin 61% peste nivelul mediu din Europa. Aceasta pentru că dauna medie pentru pagube materiale a fost, la noi, de 7.005 lei, adică 1.500 de euro. Dacă datele publicate de EIOPA includ și daunele morale (nu se precizează în raportul analizat de noi), atunci diferența de daună medie ar fi de la simplu la dublu, deorece în România, dauna medie cu tot cu vătămări corporale și daune morale merge spre 1.800 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, după ce în România au fost înregistrate peste 34.200 ...
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Pentru populaţie, cea mai mare ameninţare sunt facturile la energie
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Pentru populaţie, cea mai mare ameninţare sunt facturile la energie
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri că, în opinia sa, cea mai mare ameninţare pentru populaţie ...
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând ...