DOCUMENT: Cine sunt oamenii care au cerut impozitarea bacşişului

Impozitarea bacşişului şi trecerea lui pe bonul fiscal n-a fost o chestiune gândită de stat. Hotelierii de pe Litoral au fost cei care au venit cu ideea şi, mai mult, au făcut presiuni la Ministerul Finanţelor pentru introducerea acestei controversate măsuri. ECONOMICA.NET a intrat în posesia unor adrese oficiale făcute de patronatele din Turism în care acestea roagă statul să impoziteze bacşişurile propriilor angajaţi.
Ionut Tudorica - vin, 15 mai 2015, 08:39
DOCUMENT: Cine sunt oamenii care au cerut impozitarea bacşişului

„Vă rugăm să ne sprijiniţi în crearea cadrului legislativ pentru declararea bacşişului ca venit legal obţinut de către structurile de primire turistică. În situaţia în care se emite bon fiscal, să se introducă o rubrică rezervată bacşişului pe bonul fiscal urmând ca acesta să fie acordat la latitudinea clientului”, arată o corespondenţă trimisă Ministerului Finanţelor de Asociaţia pentru promovarea şi dezvoltarea Turismului  „Litoral – Delta Dunării”

Scrisoarea, pe care o puteţi vedea în facsimil ataşată articolului, este semnată de Corina Martin, preşedintele Asociaţiei sus-numite, Nicolae Bucovală, proprietarul complexului Steaua de Mare din Eforie Nord, Iuliana Tasie, Patronatul Firmelor din Turism „Ion Movilă” şi Daniel Iluşcă, preşedinte Asociatia Patronatului in Turismul din Delta Dunarii. 

Nu a fost singura adresă trimisă de patronii de pe litoral în acest sens. 

Încă o scrisoare, din parte ONG-ului FAPT, mulţumeşte Ministerului Finanţelor că a fost de acord cu propunerea de impozitare a bacşişului. „In numele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), al Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din România (HORA) si al Asociatiei de Promovare Litoral – Delta Dunarii, va multumim pentru dialogul derulat intre organizatiile noastre si echipa Ministerului Finantelor Publice, pe tema propunerilor noastre de modificare a proiectului Codului Fiscal, precum si pe tema propunerilor noastre de legalizare a bacsisului si de relaxare a sanctiunilor de control”, spune scrisoarea, care de asemenea este ataşată articolului şi care este semnată de Tinu Sebeşeanu, preşedinte al organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor.

Ministerul Finanţelor Publice organizează azi noi consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului, discuţiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a anunţat aseara Ministerul de Finanţe.

La consultări au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie, scrie Agerpres.

Ministrul Finanţelor Publice va face declaraţii de presă despre concluziile consultărilor, la sediul MFP, începând cu ora 14.45. 

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a spus ieri că ar trebui să se renunţe la actuala formulă de impozitare a bacşişului, spunând că ‘nu acolo era evaziunea fiscală’.

„Părerea mea personală este că trebuie găsită o altă soluţie, o altă paradigmă, pe baza unei declaraţii. Dacă menţinem, totuşi, ideea, (să se facă-n.r.) pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, la sfârşitul lunii, în cel mai rău caz. Dar nu acolo era evaziunea”, a spus el.

Impozitarea bacşişului a intrat în vigoare luna aceasta. A stârnit multe controverse din cauza apariţiei unor situaţii imposibile, cum ar fi primirea bonului de bacşiş de către persoanele care fac comandă de mâncare la domiciliu.

Recent  un jurnalist l-a întrebat pe ministrul Teodorovici „Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?”. Ministrul a răspuns: „Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?”.

De asemenea, mai mulţi analişti economici au atras atenţia că această măsură costă prea mult pentru beneficiul pe care l-ar aduce bugetului statului.  Ministrul Finanţelor a estimat un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...