Surse – Înscrierea în programul de creditare IMM Invest e posibil să înceapă mâine

Aplicaţia Imminvest.ro, prin care IMM-urile din România se pot înscrie pentru credite cu dobândă subvenționată de stat, în contextul pierderilor suferite de economie din cauza crizei coronavirus ar putea fi operaţională începând de mâine, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET. Site-ul pe care se fac înscrierile ar fi fost deja reparat și e în teste.
Economica.net - mar, 21 apr. 2020, 09:02
Surse - Înscrierea în programul de creditare IMM Invest e posibil să înceapă mâine

Site-ul pe care se fac înscrierile pentru programul IMM Invest ar fi funcțional de mâine, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

Vineri trebuia lansată aplicaţia www.imminvest.ro, însă aceasta a devenit nefuncțională fix la ora 10.00, când a fost deschisă. La ora 5:30 şi până la ora 8:30 au fost 2.785 de accesări. Erau încercări de accesare încă de dinainte să fie deschisă. Portalul s-a deschis la ora 10:00, iar numărul de solicitări a fost de 397.000 de accesări pe minut provenite de la 132.000 de conexiuni. „În România după cum bine ştiţi sunt 475.000 de IMM-uri, a declarat azi directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, la Digi 24, implicând astfel căa fost vorba de un atac informaticasupra platformei.

Șeful Fondului de garantare a mai spus că, urmare a acestui fapt, „se lucrează de vineri şi s-a lucrat inclusiv sâmbătă, duminică, în ziua sfântă de Paşti”, pentru remedierea situației. El a făcut un apel la mediul de afaceri să nuse îngrămădească pe platformă la pornirea ei pentru că nu există acest criteriu ‘primul venit – primul servit’. „Programul este pe 7 ani, până în 2026, aplicaţia va rămâne deschisă până la 31 decembrie 2020, după care se va relua, în anul bugetar următor”, a afirmat Nancu.

După defecțiune, aplicaţia a fost transferată către Serviciul de Telecomunicaţii speciale (STS) şi gestionată de acesta.

„Ele (programele de credit, n.r.) se împart pe cele trei categorii: pentru microîntreprinderi, există un credit pentru capital de lucru de maxim 500.000 de lei şi un credit de investiţii de maxim 10.000.000 de lei. Cele două pot fi cumulate de către microîntreprindere, dar nu pot depăşi 10.000.000 de lei. O întreprindere mică, care are între 10 şi 49 de angajaţi, poate accesa o linie de capital de lucru de maxim 1.000.000 de lei şi o linie de capital de investiţii de maxim 10.000.000 de lei. Şi aici, dobânzile şi comisioanele sunt zero – garantează statul, nu este nevoie de nicio garanţie suplimentară. Pe capital de lucru se pune gaj pe conturi, pe linia de investiţii se garantează cu investiţia în sine. Iar pentru întreprinderile mijlocii, este vorba de acele întreprinderi care au un număr de între 50 şi 249 de angajaţi inclusiv, o linie de capital de lucru de maxim 5.000.000 şi o linie de investiţii de maxim 5.000.000. La fel, cele două se pot cumulat, dar nu pot depăşi 10.000.000 de lei. Costul întreprinzătorului pe aceste două linii este zero, statul prin Ministerul Finanţelor suportă dobânda, suportă comisionul de risc şi comisionul de administrare. Durata pentru linia de investiţii este 6 ani de zile, iar pentru capital de lucru este 3 ani de zile cu posibilitatea prelungirii încă 3 ani de zile”, a explicat directorul general al FNGCIMM. 

Aici găsiți tot ce ține de program și criteriile pe care un IMM trebuie să le îndeplinească 

Te-ar mai putea interesa și
Bucharest Properties a finalizat proiectul Vitan Estates, o investiţie de 20 de milioane de euro
Bucharest Properties a finalizat proiectul Vitan Estates, o investiţie de 20 de milioane de euro
Compania cu acționariat american Bucharest Properties REIT, a finalizat a doua etapă a complexului rezidențial Vitan Estates. Proiectul are două noi blocuri cu 156 de apartamente de închiriat....
Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale
Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale
Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) avertizează Guvernul cu privire la situația grea în care ...
Cîţu: Vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului
Cîţu: Vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în Parlament, că anul acesta, „în premieră”, vor fi tăiate toate căile ...
Castrol dezvoltă noi lubrifianți pentru pentru rețeaua oficială de reprezentanțe Ford din România
Castrol dezvoltă noi lubrifianți pentru pentru rețeaua oficială de reprezentanțe Ford din România
Compania Castrol a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că își continuă politică de consolidare a parteneriatul ...