Tariful la apă şi canal în Bucureşti, pe locul 29 din 33 de mari oraşe ale României

Tariful la apă şi canal practicat în municipiul Bucureşti se clasează pe locul 29 din 33 de mari oraşe ale României, a declarat, vineri, directorul general al Apa Nova Bucureşti, Mădălin Mihailovici, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 08 apr. 2016, 17:19
Tariful la apă şi canal în Bucureşti, pe locul 29 din 33 de mari oraşe ale României

‘La ora actuală, din 33 de mari oraşe ale României, tariful la apă şi canal practicat în municipiul Bucureşti este pe locul 29 din 33, iar pe locul 33 se află o altă companie a grupului Veolia, respectiv Apa Nova Ploieşti. Retoric, aş putea să vă întreb este mai bine să trăiţi la Piteşti, la Târgovişte sau la Constanţa?. Or avea aceleaşi utilaje şi tehnologii pe care le avem şi noi? Cu mâna pe suflet vă spun că nu’, a precizat Mihailovici.

Datele statistice prezentate de societate arată că oraşele Constanţa, Piteşti şi Târgovişte au cele mai mari tarife la apă şi canal, respectiv peste 7 lei/mc, fără TVA, în timp ce în Bucureşti tariful ajunge la 5 lei/mc fără TVA, iar la Ploieşti, este uşor sub 4 lei/mc.

În comparaţie cu 9 capitale învecinate, tariful la apă şi canal din Bucureşti este al treilea cel mai redus cu 1,130 euro/mc, după Sofia cu 0,72 euro/mc şi Belgrad 0,867 euro/mc, dar se află înaintea altora precum Istanbul – 1,5 euro/mc, Budapesta- 1,65 euro/mc, Bratislava – 1,85 euro/mc sau Praga – 2,837 euro/mc.

Mihailovici a precizat că oamenii se întreabă mereu de ce trebuie plătită apa şi a argumentat că sunt costuri foarte mari pentru transformarea apei brute în apă potabilă, iar tarifele au scăzut de două ori în acest an.

‘Este normal că trebuie să o plătim pentru că noi luăm apă din râu, apă brută, ca să o facem potabilă, iar calitatea apei brute lasă mult de dorit. Costurile sunt extraordinar de mari ca să transformi o apă brută într-o apă potabilă. Faptul că de la începutul anului tariful la apă a scăzut de două ori, separat de reducerea TVA şi la societate se lucrează pe eficientizare, îmi spune că scăderea nu are legătură cu DNA. Mulţumesc însă DNA că a tras un semnal de alarmă şi am închis robineţii cu bani, dar scăderea tarifului este legată doar de eficientizare. Este un contract public-privat realizat pe conceptele Băncii Mondiale construit pe performanţă (…) Nimeni din societate sau din primărie nu poate schimba tariful în plus sau în minus decât o echipă internaţională de experţi. Eu nu pot să îl modific, doar pot să îl eficientizez’, a adăugat directorul general al societăţii.

În ceea ce priveşte consumul de apă, şeful Apa Nova Bucureşti a precizat că este în uşoară scădere datorită tendinţei de reducerea risipei, însă se află în continuare peste media europeană.

‘Consumul de apă este în uşoară scădere şi este normal pentru ca tendinţa este ca omul să înţeleagă să reducă risipa. Dacă în 1999 era imens, de 600 de litri pe om pe zi, acum suntem la 170 litri/180 de litri pe om şi zi, dar la nivel european este undeva la 110- 120-125 de litri/om/zi’, a adăugat Mihailovici.

Apa Nova Bucureşti a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 166 de milioane de euro, a produs 170 de milioane de metri cubi de apă potabilă şi a evacuat prin reţeaua de canalizare şi epurat prin staţia de la Glina 309 milioane metri cubi de apă.

Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti şi are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...