Totodată, cantitatea totală de aur vândută anul trecut a crescut cu 25%, cu 100 kg mai mult decât în 2023, ajungând la 450 kg.
În ceea ce privește preferințele de achiziție, lingourile de aur au rămas preferatele investitorilor, reprezentând 80% din totalul vânzărilor, în timp ce monedele de aur au reprezentat 20%. Prețul lingourilor de aur a înregistrat o dinamică semnificativă în 2024, pornind de la 350 de lei/gram la începutul anului și ajungând la 470 de lei/gram la final. Această evoluție solidă a atras un număr mai mare de investitori în 2024, o creștere cu 20% a clienților noi față de anul precedent.
„Rezultatele din 2024 demonstrează o tendință clară de creștere a interesului pentru aurul de investiții. Creșterea vânzărilor noastre, atât în valoare, cât și în volum, arată că aurul devine tot mai atractiv pentru investitori, indiferent de nivelul lor de experiență. România are încă un potențial considerabil de dezvoltare pe piața aurului de investiții și vedem o maturizare a pieței locale, unde tot mai mulți români includ aurul în strategiile lor de diversificare a portofoliului financiar”, spune Dimo Stefanov (foto), CEO Tavex România.
Creșterea cererii pentru aur a fost impulsionată de factori precum inflația, incertitudinile economice și geopolitice, dar și de deciziile băncilor centrale de a achiziționa aur la nivel record în 2024. Prețul aurului a atins un maxim istoric de 2.940 de dolari pe uncie, depășind pentru prima dată recordul din 1980, ajustat la inflație.
„La nivel național, investitorii români încep să afle tot mai mult despre aurul de investiție. Principalul motiv pentru alegerea acestui activ este diversificarea. Piața de valori mobiliare din România este una foarte conservatoare, lucru vizibil în cantitatea mare de obligațiuni de stat deținute de investitori, atât persoane fizice, cât și bănci. Pentru a atenua riscurile potențiale asociate cu instabilitatea fiscală a României, opțiunea alternativă la obligațiuni este aurul de investiție”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România.
Profilul investitorilor rămâne diversificat, cu peste 80% dintre aceștia fiind persoane fizice, în timp ce unele companii au ales să-și păstreze profiturile sub formă de aur. Cel mai popular produs achiziționat a fost lingoul de 10g Valcambi, urmat de lingourile Tavex de un gram, datorită prețului competitiv și lichidității ridicate.
Pentru anul 2025, Tavex România estimează o continuare a tendinței de creștere a vânzărilor, pe fondul unui interes tot mai mare pentru aurul de investiții. Deși nu poate fi prognozat un procent exact, tendințele actuale sugerează o dezvoltare a pieței, similară cu cea observată în alte state europene. Tavex România rămâne dedicată educării pieței locale și oferirii de soluții sigure pentru protejarea economiilor prin aur de investiții.
„La nivel global, piețele de aur sunt influențate de politici monetare, de fluctuațiile ratelor dobânzilor și de factori geopolitici. Cel mai probabil, oamenii vor prefera să cumpere monede și lingouri de aur în locul bijuteriilor din aur. Principalul motiv este că produsele de investiție sunt vândute la prețuri mult mai apropiate de prețul spot al aurului, în timp ce prețul bijuteriilor include costul manoperei (care de obicei este egal cu prețul metalului prețios conținut), marje de profit mai mari în industria bijuteriilor comparativ cu tranzacțiile de aur de investiție și TVA-ul. Acest trend va fi amplificat de creșterea continuă a prețului aurului, care i-a determinat pe mulți să vândă mai degrabă bijuteriile din aur.
Pe lângă această schimbare de atitudine față de produsele din aur, este posibil să asistăm la creșteri de prețuri ca urmare a reducerii ratelor dobânzilor și a tensiunilor recente dintre Statele Unite și partenerii săi comerciali. Președintele Donald Trump a impus deja tarife pentru importurile din Canada, Mexic și China, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. În cazul în care tarifele s-ar extinde și asupra mărfurilor, deși Statele Unite sunt un exportator net de aur, acest lucru ar putea provoca o presiune asupra ofertei de aur, așa cum s-a observat în ultimele săptămâni”, se precizează în comunicatul transmis de Tavex..
Tavex ete cel mai mare comerciant de aur de investiții din Europa de Nord și un jucător din ce în ce mai important pe piața din România și Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavid, înființat în 1991în Estonia. Tavex și-a început activitatea în România în 2019 și are deja trei birouri în București și unul în Cluj. Tavex oferă produse de aur și argint de investiții fiziceși servicii de schimb valutar. Compania este specializată în oferirea de aur de investiții, inclusiv monede de aur și lingouri de aur, precum și argint de investiții, precum și activități de schimb pentru 46 de valute.