Taxa de solidaritate dezbătută de parlamentari ai Puterii, Opoziţiei şi de oameni de afaceri

Prevederile proiectului de lege privind taxa de solidaritate au fost dezbătute, luni, de parlamentari ai Puterii, ai Opoziţiei şi de oameni de afaceri din ţară. Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat că taxarea marilor averi este o iniţiativă a partidului încă din mai 2010, fiind ''o lege care nu are culoare politică''.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 17:38
Taxa de solidaritate dezbătută de parlamentari ai Puterii, Opoziţiei şi de oameni de afaceri

”Taxa de solidaritate este primul nostru proiect politic. Taxarea marilor averi este o iniţiativă UNPR încă din mai 2010, este o lege care nu are culoare politică. Este omeneşte ca într-o perioadă de criză economică mondială să taxăm marile averi. Este normal ca cei care au mai mult să dea mai mult. Estimăm că se strâng 3 miliarde de euro anual care vor merge la bugetul de stat. Sute de oameni de afaceri sunt de acord cu acest efort de solidaritate. Este o problemă de interes naţional. Cred că în România există solidaritate şi vom demonstra acest lucru”, a spus Oprea, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că în şedinţa de marţi proiectul de lege va fi votat.

Tiberiu Urdăreanu, şeful departamentului economic al UNPR, a subliniat că poziţia de centru stânga pe care o susţin oamenii de afaceri poate fi sintetizată printr-o politică socială bazată pe crearea de valoare adăugată distribuită social şi nu pe deficit.

”Este un program realist, bazat pe principiul echilibrului bugetar. Este etic, este un gest de mare onoare şi de mare oportunitate ca cei care au reuşit să aibă bunuri mobile şi imobile să se gândească şi la cei săraci. Este esenţa oricărui demers de stânga. (…) Persoanele fizice care au în proprietate bunuri imobile sau mobile care cumulat depăşesc ca valoare 450 de mii de euro datorează anual o taxă de solidaritate. Aceasta este esenţa legii. O altă prevedere arată că în cazul în care valoarea bunurilor este mai mică de 450.000 de euro se taxează doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro precum şi bunurile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro. În acest caz taxa de solidaritate este de 0,5% din valoarea individuală a bunurilor respective. Este un sistem progresiv. Dacă se depăşeşte un anumit prag se plăteşte o taxă unitară”, a explicat Urdăreanu.

El a spus că legea nu se adresează numai oamenilor de afaceri, ci tuturor celor care au astfel de bunuri.

”Există o estimare care spune că ar fi aproximativ 300.000 de cetăţeni care depăşesc acest prag. Estimarea anuală ar fi de 3 miliarde de euro care vor merge la bugetul local anual. O hotărâre de guvern va specifica cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Banii trebuie să acopere deficitul bugetului de pensii şi alte nevoi sociale. Aceste lucruri trebuie explicitate printr-o hotărâre de guvern pentru că altfel se creează impresia că banii se scurg fără să existe o transparenţă”, a mai spus Urdăreanu.

Prezent la dezbatere, preşedintele PDL, Emil Boc, a ţinut să mulţumească UNPR pentru solidaritatea de care a dat dovadă şi a subliniat că proiectul legii taxării marilor averi a fost discutat în şedinţele coaliţiei.

”Mulţumesc UNPR pentru modul în care a fost şi este solidar pentru interesul naţional. Împreună am reuşit să traversăm partea cea mai grea a crizei economice. PDL a fost şi rămâne un susţinător al principiului solidarităţii. PDL susţine proiectul de lege chiar dacă acesta are unele nuanţe privind forma şi detaliile de aplicare. Aceste lucruri urmează să fie puse de acord şi proiectul să fie aplicabil în contextul legislaţiei româneşti”, a adăugat Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în numele partidului pe care îl conduce, că parlamentarii social-democraţi vor susţine proiectul de lege.

”Vorbesc în numele PSD. Este nevoie şi în România aşa cum este nevoie în America sau Franţa de măsuri de solidaritate. Cred că putem să discutăm faptul că în România diferenţele şi polarizarea au pornit odată cu cota unică. A avut şi ea avantajele sale. (…) Dacă e o lege bună de ce să nu o votăm? Eu cred că se poate mai mult de 1%. Am văzut că legea promovată de Obama prevede nişte creşteri mai mari. (…). Ideile bune merită aplicate în practică, trebuie promovate. PSD sprijină ideile bune”, a precizat liderul PSD.

De acord cu proiectul de lege s-a declarat şi liderul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, care a recunoscut că iniţial a avut reticenţe faţă de acesta.

”Solidaritatea nu are culoare politică. Cred că ceea ce e mai rău din criză va urma în anii care vin şi e bine să luăm măsuri de precauţie. Am avut reticenţe relativ la această lege şi am provocat multe discuţii în coaliţie. Încă nu sunt foarte sigur că este nivelul de taxare corect. (…) Utilitatea într-o asemenea perioadă, suntem la uşa celui de-al doilea moment foarte dificil al crizei, formula aceasta de solidaritate este utilă. Să ne mai gândim la praguri. Este una din puţinele legi clare şi simple. Legile complicate şi stufoase dau naştere la interpretări. Susţinem un asemenea proiect cu încă o discuţie, pe care o consider utilă, referitoare la praguri. E foarte bine că au fost exoneraţi de la lege pensionarii şi oamenii fără venituri. Dacă valoarea de care vorbim este de 3 miliarde pe an acest lucru ar însemn foarte mult, o mai mică dependenţă a României de o serie de instituţii internaţionale care impun condiţii. (…) Ar fi un balon de oxigen care ne-ar ajuta să trecem anii care urmează”, a spus Pambuccian.

Despre proiectul taxei de solidaritate şi necesitatea sa au vorbit şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Cosmin Guşă, Rareş Bogdan, dar şi vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, senatorul progresist Anghel Iordănescu şi preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Maria Barna.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...