Taxa de solidaritate dezbătută de parlamentari ai Puterii, Opoziţiei şi de oameni de afaceri

Prevederile proiectului de lege privind taxa de solidaritate au fost dezbătute, luni, de parlamentari ai Puterii, ai Opoziţiei şi de oameni de afaceri din ţară. Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat că taxarea marilor averi este o iniţiativă a partidului încă din mai 2010, fiind ''o lege care nu are culoare politică''.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 17:38
Taxa de solidaritate dezbătută de parlamentari ai Puterii, Opoziţiei şi de oameni de afaceri

”Taxa de solidaritate este primul nostru proiect politic. Taxarea marilor averi este o iniţiativă UNPR încă din mai 2010, este o lege care nu are culoare politică. Este omeneşte ca într-o perioadă de criză economică mondială să taxăm marile averi. Este normal ca cei care au mai mult să dea mai mult. Estimăm că se strâng 3 miliarde de euro anual care vor merge la bugetul de stat. Sute de oameni de afaceri sunt de acord cu acest efort de solidaritate. Este o problemă de interes naţional. Cred că în România există solidaritate şi vom demonstra acest lucru”, a spus Oprea, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că în şedinţa de marţi proiectul de lege va fi votat.

Tiberiu Urdăreanu, şeful departamentului economic al UNPR, a subliniat că poziţia de centru stânga pe care o susţin oamenii de afaceri poate fi sintetizată printr-o politică socială bazată pe crearea de valoare adăugată distribuită social şi nu pe deficit.

”Este un program realist, bazat pe principiul echilibrului bugetar. Este etic, este un gest de mare onoare şi de mare oportunitate ca cei care au reuşit să aibă bunuri mobile şi imobile să se gândească şi la cei săraci. Este esenţa oricărui demers de stânga. (…) Persoanele fizice care au în proprietate bunuri imobile sau mobile care cumulat depăşesc ca valoare 450 de mii de euro datorează anual o taxă de solidaritate. Aceasta este esenţa legii. O altă prevedere arată că în cazul în care valoarea bunurilor este mai mică de 450.000 de euro se taxează doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro precum şi bunurile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro. În acest caz taxa de solidaritate este de 0,5% din valoarea individuală a bunurilor respective. Este un sistem progresiv. Dacă se depăşeşte un anumit prag se plăteşte o taxă unitară”, a explicat Urdăreanu.

El a spus că legea nu se adresează numai oamenilor de afaceri, ci tuturor celor care au astfel de bunuri.

”Există o estimare care spune că ar fi aproximativ 300.000 de cetăţeni care depăşesc acest prag. Estimarea anuală ar fi de 3 miliarde de euro care vor merge la bugetul local anual. O hotărâre de guvern va specifica cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Banii trebuie să acopere deficitul bugetului de pensii şi alte nevoi sociale. Aceste lucruri trebuie explicitate printr-o hotărâre de guvern pentru că altfel se creează impresia că banii se scurg fără să existe o transparenţă”, a mai spus Urdăreanu.

Prezent la dezbatere, preşedintele PDL, Emil Boc, a ţinut să mulţumească UNPR pentru solidaritatea de care a dat dovadă şi a subliniat că proiectul legii taxării marilor averi a fost discutat în şedinţele coaliţiei.

”Mulţumesc UNPR pentru modul în care a fost şi este solidar pentru interesul naţional. Împreună am reuşit să traversăm partea cea mai grea a crizei economice. PDL a fost şi rămâne un susţinător al principiului solidarităţii. PDL susţine proiectul de lege chiar dacă acesta are unele nuanţe privind forma şi detaliile de aplicare. Aceste lucruri urmează să fie puse de acord şi proiectul să fie aplicabil în contextul legislaţiei româneşti”, a adăugat Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în numele partidului pe care îl conduce, că parlamentarii social-democraţi vor susţine proiectul de lege.

”Vorbesc în numele PSD. Este nevoie şi în România aşa cum este nevoie în America sau Franţa de măsuri de solidaritate. Cred că putem să discutăm faptul că în România diferenţele şi polarizarea au pornit odată cu cota unică. A avut şi ea avantajele sale. (…) Dacă e o lege bună de ce să nu o votăm? Eu cred că se poate mai mult de 1%. Am văzut că legea promovată de Obama prevede nişte creşteri mai mari. (…). Ideile bune merită aplicate în practică, trebuie promovate. PSD sprijină ideile bune”, a precizat liderul PSD.

De acord cu proiectul de lege s-a declarat şi liderul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, care a recunoscut că iniţial a avut reticenţe faţă de acesta.

”Solidaritatea nu are culoare politică. Cred că ceea ce e mai rău din criză va urma în anii care vin şi e bine să luăm măsuri de precauţie. Am avut reticenţe relativ la această lege şi am provocat multe discuţii în coaliţie. Încă nu sunt foarte sigur că este nivelul de taxare corect. (…) Utilitatea într-o asemenea perioadă, suntem la uşa celui de-al doilea moment foarte dificil al crizei, formula aceasta de solidaritate este utilă. Să ne mai gândim la praguri. Este una din puţinele legi clare şi simple. Legile complicate şi stufoase dau naştere la interpretări. Susţinem un asemenea proiect cu încă o discuţie, pe care o consider utilă, referitoare la praguri. E foarte bine că au fost exoneraţi de la lege pensionarii şi oamenii fără venituri. Dacă valoarea de care vorbim este de 3 miliarde pe an acest lucru ar însemn foarte mult, o mai mică dependenţă a României de o serie de instituţii internaţionale care impun condiţii. (…) Ar fi un balon de oxigen care ne-ar ajuta să trecem anii care urmează”, a spus Pambuccian.

Despre proiectul taxei de solidaritate şi necesitatea sa au vorbit şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Cosmin Guşă, Rareş Bogdan, dar şi vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, senatorul progresist Anghel Iordănescu şi preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Maria Barna.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...