Taxa de vizitare în Pădurea Letea se poate plăti şi prin sms, începând de vineri

Taxa de vizitare a Pădurii Letea, în valoare de 5 lei, poate fi plătită prin sms începând de vineri, a anunţat Ministerul Apelor şi Pădurilor într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - vin, 12 iul. 2019, 16:33
Taxa de vizitare în Pădurea Letea se poate plăti şi prin sms, începând de vineri

Turiştii care vizitează rezervaţia pot achita taxa de intrare dacă trimit un mesaj sms la numărul 7483 cu textul ‘Letea’ lângă care adaugă seria şi numărul cărţii de identitate a persoanei care achită taxa.

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a vizitat vineri Pădurea Letea şi le-a cerut reprezentanţilor Regiei Naţionale Romsilva să amplaseze coşuri de gunoi şi toalete pentru turişti.

„Demnitarul a precizat că prezenţa sa la Pădurea Letea nu este întâmplătoare, ci a avut loc în urma sesizărilor primite la cabinetul ministrului, cu privire la faptul că persoanele care vizitează pădurea nu au la dispoziţie toalete şi coşuri de gunoi. Reprezentanţii Regiei Naţionale Romsilva i-au comunicat demnitarului că această problemă este cunoscută, însă legislaţia în vigoare este foarte restrictivă în ceea ce priveşte instalarea unor astfel de utilităţi în arealul rezervaţiei, atât în cel al Pădurii Letea, cât şi în zona din imediata vecinătate a acesteia”, se arată în comunicatul de presă.

Ministrul Deneş a discutat cu mai multe grupuri de turişti, care au apreciat activitatea personalului Romsilva şi au făcut propuneri pentru prelungirea şi diversificarea traseelor de vizitare a Pădurii Letea.

Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie înfiinţată în România după Munţii Retezat. Pădurea Letea, zonă strict protejată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă.

Zona, considerată cea mai nordică pădure subtropicală de pe glob, a fost împrejmuită în perioada 2013-2014, în cadrul unui proiect derulat de asociaţia „Danubius” şi Administraţia RBDD. Proiectul a avut drept obiectiv refacerea ecosistemelor naturale afectate din cauza păşunatului ilegal în această arie strict protejată pentru realizarea unui turism ecologic, iar printre activităţile finanţate s-a aflat şi amenajarea unor trasee turistice ecologice. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.109.713,2 lei, finanţarea nerambursabilă fiind asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.

Împrejmuirea a avut drept obiectiv inclusiv protejarea pădurii de distrugerile provocate de animalele crescute în stare de libertate care, în timpul sezonului rece, sunt lipsite de hrană.

Potrivit Administraţiei RBDD, în Pădurea Letea există trei trasee. Unul dintre ele poate fi parcurs cu căruţe tradiţionale, al doilea are o lungime de 900 de metri şi poate fi parcurs la pas, iar al treilea are aproape 500 de metri şi oferă o panoramă a dunelor de nisip.

În pădure, potrivit comunicatului Ministerului Apelor, ar exista aproape 500 de cai.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...