Taxe mărite pentru industria jocurilor de noroc din România după aprobarea OUG 82/2023

Într-un peisaj legislativ în continuă schimbare, industria jocurilor de noroc din România se confruntă cu noi provocări în urma adoptării Ordonanței de Urgență 82/2023. Ordonanța, intrată în vigoare după o adoptare rapidă, introduce modificări legislative care ar putea remodela semnificativ această industrie.
Ion Dobreanu - mar, 21 nov. 2023, 10:40
Taxe mărite pentru industria jocurilor de noroc din România după aprobarea OUG 82/2023

Una dintre cele mai importante schimbări aduse de OUG 82/2023 este limitarea acordării licențelor exclusiv pentru companiile înregistrate în România, sau pentru entitățile juridice din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană care dețin sedii permanente în țară. Această măsură le impune operatorilor de pariuri și cazinouri să aibă sediul fiscal în România, un pas care, potrivit Guvernului, are ca scop creșterea veniturilor la bugetul de stat. Se așteaptă ca această modificare să majoreze încasările din impozitul pe profit de la 132 de milioane de lei pe an la peste 400 de milioane de lei anual.

În plus, ordonanța impune restricții severe asupra publicității stradale pentru jocurile de noroc. Reclamele pentru cazinouri și case de pariuri vor fi limitate la dimensiuni de maximum 35 metri pătrați, iar afișarea bonusurilor, premiilor sau jackpot-urilor în exteriorul sălilor de joc este interzisă. Cu toate acestea, publicitatea online nu este afectată de aceste noi reglementări. O analiză cote-pariuri.ro arată că bugetele operatorilor s-au mutat din offline în online, campaniile de publicitate fiind axate în principal pe bonusurile cu rotiri gratuite, urmate de ofertele generale de bun venit, dar și de promovarea jocului responsabil.

O altă schimbare majoră este creșterea substanțială a taxelor de licență pentru operatorii de jocuri de noroc. Costul pentru obținerea unei Licențe Clasa 1 a crescut la 500.000 de euro pe an. Această majorare reprezintă o povară financiară considerabilă pentru operatorii din domeniu și ar putea influența numărul de companii care aleg să își continue activitatea pe teritoriul României.

Contextul actual arată și o serie de alte inițiative legislative legate de industria jocurilor de noroc, care sunt momentan blocate în Parlamentul României. Printre acestea se numără propuneri pentru interzicerea jocurilor de noroc în proximitatea școlilor, spitalelor, și parcurilor, limitarea publicității în mass-media, și relocarea sălilor de joc la marginea orașelor. Aceste propuneri subliniază tendința de înăsprire a reglementărilor în domeniul jocurilor de noroc și pot indica direcția viitoare a politicii guvernamentale în acest sector; însă pentru moment, părerile sunt încă împărțite cu privire la severitatea restricțiilor care ar urma să fie impuse.

Ordonanța de Urgență 82/2023 marchează un moment de cotitură pentru industria jocurilor de noroc din România. Cu măsuri stricte și taxe majorate, viitorul acestei industrii se află într-un punct de inflexiune, în așteptarea adaptării operatorilor la noul cadru legislativ.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...