Tendinţe în internetul mobil în Europa Centrala şi de Est – Studiu Gemius

Apple, lider pe segmentul tablete. Samsung, gigantul pe smartphone-uri. Traficul maxim pe PC se înregistrează în cadrul orelor de lucru, traficul pe tablete mai ales seara şi în weekend. Smartphone-urile sunt folosite în mod egal de-a lungul întregii zile cu un vârf de intensitate seara. În Romania, 9% din tot traficul de internet se generează de pe dispozitive mobile. Mai multe informaţii, în cel mai recent raport Gemius “Consumers go mobile”.
Economica.net - vin, 09 ian. 2015, 12:21
Tendinţe în internetul mobil în Europa Centrala şi de Est - Studiu Gemius

Conform datelor, in 2012 traficul mobil reprezenta doar 3% din traficul total de internet din Europa Centrala si de Est. Acum procentul a crescut la 10%. GSMA Intelligence, organizatia mondiala a operatorilor de telefonie mobila, anunta ca in ultimul trimestru din 2013 penetrarea cardurilor SIM a depasit 100% in aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est.

Ţara cu cel mai ridicat procent de trafic mobil este Croatia, unde in Iunie 2014, peste 20% din toate afisarile de pagina au fost generate prin intermediul dispozitivelor mobile. Lituania, Slovacia, Serbia, Turcia, Macedonia si Estonia inregistreaza de asemenea valori peste media din regiune. Pe de alta parte insa, o serie de tari figureaza cu un trafic mobil relativ scazut: Romania, Bulgaria si Rusia (9%), Belarus (9%), Ucraina (5%) si Moldova (1%).

 

Gemius – studiu internet mobil – Top afisari pagini in tarile din CEE

Obiceiurile de folosire a internetului difera in functie de dispozitiv

Datorita numarului mare de device-uri, comportamentul utilizatorilor a devenit din ce in ce mai complex, iar obiceiurile de folosire a internetului difera in functie de dispozitiv. In timpul saptamanii 52% din traficul de pe PC se genereaza in timpul orelor de lucru (intre 8 si 17), in timp ce in weekend, pattern-ul se schimba si traficul se inregistreaza dupa-masa si seara. In ceea ce priveste tabletele, in timpul saptamanii acestea sunt utilizate mai ales dupa-masa, intre ora 18 si ora 23, pe cand in weekend sunt folosite de-a lungul intregii zile, de la 9 dimineata la 11 seara, cu un maxim de intensitate intre 10 si 11 p.m. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile, dar ating un varf intre 9 si 11 p.m. in timpul saptamanii si intre 9 si 10 p.m in weekend.

 

 

Apple, lider pe segmentul tablete. Samsung, gigantul pe smartphones

Atat in Romania cat si in regiune Apple este cel mai popular producator de tablete: in Iunie 2014, 71% din afisarile din Romania s-au generat de pe iPads. Insa, isi pierde treptat pozitia de lider in Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii in popularitate a tabletelor Samsung.

Gemius este lider in cercetare si consultanta online in Europa si Orientul Mijlociu. Originara din Polonia, Gemius s-a extins in regiunea EMEA si momentan opereaza in 35 de tari. Compania este pioniera in metodologia hibrida pentru masurarea audientei online, integrand atat panelurile consumatorilor cat si cercetarea avansata a site-urilor, dandu-le agentiilor de media, rezultate de calitate si credibile (gemiusAudience).

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...