La ce dobândă vor fi emise titlurile de stat pentru românii bogaţi. Volumul emisiunii va fi de cel puţin 100 mil. lei

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie ar putea fi una exclusivistă, la care vor putea subscrie cu şanse de succes doar românii bogaţi, capabili să cumpăre de zeci de mii de lei. Minisxterul Finanţelor are în vedere o emisiune de titluri de stat de 100 milioane de lei, "dar sperăm să-l suplimentăm cu o sumă consistentă", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Oferta se va derula între 8 şi 19 iunie, iar dobânda promisă ar putea fi mai mică de 2% pe an. 
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 07:36
La ce dobândă vor fi emise titlurile de stat pentru românii bogaţi. Volumul emisiunii va fi de cel puţin 100 mil. lei

Oferta Ministerului Finanţelor de titluri de stat pentru populaţie se va derula este între 8 şi 19 iunie, iar programul de subscriere este între orele 9,00 şi 17,00 ale fiecărei zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când va fi între 9,00 şi 13,00.

Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă de pe piaţa obligaţiunilor cu o marjă de plus sau minus 0,2 puncte procentuale, potrivit declaraţiei directorului Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, din conferinţa de lansare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). S-ar putea ajunge, astfel, la o dobândă mai mică decât cea de la depozitele bancare, sub 2%, dar oficialii Ministerului Finanţelor consideră că aşa este normal, pentru că statul este un debitor mai sigur.

Pe de altă parte, deşi oferta este dedicată, formal, persoanelor fizice,  nu este accesibilă decât celor cu venituri mari, care îşi pot permite să dea 1.000 de lei pe un titlu, adică jumătate din salariul mediu pe economie.

De asemenea, cu toate că structuraofertei ar putea include un segment de retail de 70% din volumul total, faptul nu va ajuta mici investitori, dacă pragul maxim de cumărare va fi, şi în acest caz de 50.000 de lei, potrivit cifrelor vehiculate pe piaţă. 

Astfel că singurii români care vor subscrie cu şanse de succes sunt cei cu mulţi bani, care se califică la serviciile de private banking. Cererea celor care vor subscrie doar câteva titluri, de câteva mii de lei va fi diluată fatal în caz de suprasubscriere.

Cei care vor subscrie un singur titlu, nu vor avea nici o şansă să-l primească, mai ales dacă nu ghicesc corect dobânda adjudecată.

 

Titlurile de stat pentru populaţie pot fi cumpărate prin numerar sau transfer bancar

Persoanele care vor să cumpere titluri de stat, prin emisiunea din cadrul programului Fidelis, pot depune banii numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar şi vor completa un formular, a declarat, miercuri, directorul de trezorerie în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ştefan Nanu, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

‘Poate (investitorul – n. r.) să vină cu numerar, poate să facă ordin de plată, transfer bancar. Poate să cumpere titlurile de stat fie în numerar la ghişeu şi completând un formular de subscriere, depunând suma respectivă. Suma va fi pusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere. Dacă investitorul respectiv la dobânda pe care a pus-o în formularul de subscriere este acceptat, va primi titlurile la momentul decontării. Dacă, urmare a dobânzii pe care o indică, nu intră în subscriere, primeşte banii înapoi’, a spus Nanu citat de scrie Agerpres.

Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finanţelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenţa este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD şi Raiffeisen Bank.

Potrivit MFP, în cazul în care nu are deja un cont de brokeraj, investitorul trebuie să îşi deschidă unul prin încheierea unui contract de intermediere financiară cu un intermediar autorizat: fie una dintre băncile intermediare (BCR, BRD sau Raiffeisen), fie o societate de servicii de investiţii financiare (care are dreptul să tranzacţioneze la BVB).

În cazul în care investitorul doreşte vânzarea titlurilor de stat achiziţionate în oferta sau cumpărarea unor titluri noi, după închiderea ofertei, şi listarea titlurilor la BVB, investitorul poate consulta cotaţiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie să ia legătura cu intermediarul.

Comisionul perceput de băncile intermediare pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat nu va depăşi 0,1% din valoarea vânzării/cumpărării în timp ce societăţile de investiţii financiare vor aplica propria politică de comisionare.

Publicare prospectului a fost promisă pentru vineri şi acolo va fi stabilit un interval de dobândă, din care cumpărătorul îşi va alege o dobândă mai mică sau mai mare, pe care o va preciza pe formularul de subscriere. Cu cât cererea va fi mai mare şi oferta va fi mai suprasubscrisă,  dobânda va fi cu atât mai depărtată de limita inferioară.

‘Acest program Fidelis de titluri de stat pentru populaţie este o iniţiativă în încercarea de a crea instrumente de economisire pentru populaţie. Guvernul a luat o astfel de măsură pentru că este un moment economic care cere o astfel de acţiune. Este un moment istoric, pentru că este prima dată când se derulează un astfel de program prin intermediul Bursei din Bucureşti. Sunt câteva diferenţe notabile faţă de ultima emisiune de titluri de stat către populaţie’, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă organizată la BVB.

Teodorovici a precizat că MFP a lansat acest program pentru diversificarea bazei investiţionale, scrie Agerpres.

‘Momentul în care Ministerul de Finanţe a lansat un astfel de program a fost acela de a încerca să diversificăm baza investiţională a titlurilor de stat, pe deoparte, iar pe de altă parte, de a crea un instrument alternativ în rândul populaţiei pentru a economisi şi a crea o cultură financiară în rândul acesteia. Bugetul alocat pentru acest prim pas este de 100 milioane de lei. Sperăm ca după data de 19 iulie, atunci când vom şti exact care a fost cerinţa în rândul populaţiei, să putem suplimenta acest buget cu o sumă consistentă’, a precizat şeful de la Finanţe.

La începutul lunii mai a acestui an, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu, a anunţat că Finanţele ar putea lansa, în prima jumătate a anului, o emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu o maturitate între 1 şi 3 ani, iar denominarea va fi mai mică decât pe interbancar, de 1.000 de lei titlul.

Ministerul Finanţelor nu a mai emis titluri de stat pentru populaţie din anul 2005.

Pe de altă parte, un raport recent al Curţii de Conturi recomanda Ministerului Finanţelor să emită titluri de stat adresate populaţiei, în scopul lărgirii bazei de investitori, susţinerii pieţei titlurilor de stat şi promovării comportamentului de economisire pe termen lung.

Ponta: Banii pe care românii doresc să-i economisească îşi găsesc un loc excelent în titlurile de stat

Banii pe care persoanele fizice din România doresc să-i economisească îşi găsesc un loc excelent în titlurile de stat, garantate de Guvern la o dobândă care să ţină cont de realitatea pieţei, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a participat la lansarea Programului FIDELIS – emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, derulat prin Bursa de Valori Bucureşti.

‘Am răspuns la o oră atât de timpurie invitaţiei Bursei de Valori Bucureşti pentru a încerca să facem publicitate pentru un instrument care nu a mai fost folosit în România. Înţeleg că în 2005 a fost o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, dar nu prin Bursa de Valori. Deci, într-un fel, astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziţionate de către persoanele fizice – un instrument pe care ţările şi economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficienţă. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească îşi au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobândă care să ţină cont de realitatea pieţei şi, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii’, a explicat prim-ministrul.

Ponta a adăugat că acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari câştiguri imediate, dar, în acest moment, ‘având creştere economică, având creşterea veniturilor, avem şi o creştere a dorinţei de economisire a populaţiei’.

‘Acum trebuie să facem doar cel mai important lucru într-o economie de piaţă şi anume să facem publicitate. Oamenii să ştie de existenţa acestui instrument. Fiind prima emisiune de acest gen, evident, e o sumă de testare doar, este foarte mică, dar sperăm ca oamenii să afle de acest instrument. Ne dorim să-l considere interesant, să merite să-şi economisească banii în titluri de stat. Dacă acest prim eveniment îşi produce efectele şi află nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienţi obişnuiţi ai băncilor, ci oamenii obişnuiţi care vor să-şi economisească o parte din banii pe care i-au câştigat, atunci, evident, că vom mări acest program şi-l vom transforma într-un instrument folosit cât mai des de statul român, de către BVB şi un instrument modern pe care românii trebuie să înveţe să-l acceseze’, a spus premierul.

Jiru (MFP): Veniturile provenite din investiţiile în titluri de stat nu sunt impozabile

Veniturile provenite din investiţiile în titluri de stat nu sunt impozabile, acesta fiind principalul avantaj al programului Fidelis, emisiune de titluri de stat destinată populaţiei, spre deosebire de un depozit bancar, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Enache Jiru, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

‘Unul dintre avantajele principale ale investiţiei în titluri de stat este siguranţa, de unde pleacă şi numele programului Fidelis (emisiune de titluri de stat pentru populaţie, derulată prin mecanismul Bursei de Valori Bucureşti), care înseamnă încredere, siguranţa economisirii. Un altul este dobânda. La un depozit bancar, la 2 ani de exemplu, dacă dumneavoastră aţi scoate depozitul după un an, aţi pierde dobânda acumulată. Acest titlu vă permite tocmai vânzarea lui şi a ieşi oricând din tranzacţie, având dobânda la zi la momentul vânzării. Zi de zi cumulaţi dobânda şi acesta este principalul aspectul pozitiv’, a spus Jiru, într-o conferinţă prilejuită de prezentarea programului Fidelis.

Potrivit acestuia, un alt aspect pozitiv îl reprezintă faptul că preţul se stabileşte în condiţii de transparenţă.

‘Un alt avantaj mare este că veniturile care provin din investiţii în titluri de stat nu sunt impozabile, spre deosebire de depozitul bancar. Dezavantajul este că, în cazul vânzării (titlului de stat – n. r.) înainte de scadenţă, ca orice valoare mobiliară care fluctuează pe piaţă, preţul poate fi mai mic sau mai mare la momentul vânzării’, a explicat secretarul de stat.

Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finanţelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenţa este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD şi Raiffeisen Bank.

Perioada de ofertă este între 8 şi 19 iunie, iar programul de subscriere este între orele 9,00 şi 17,00 ale fiecărei zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când va fi între 9,00 şi 13,00.

Negriţoiu (ASF): Emisiunea de titluri de stat destinată populaţiei trebuie bine promovată, ca oamenii să înceapă să investească

Programul Fidelis – emisiune de titluri de stat pentru populaţie, derulat prin mecanismul Bursei de Valori Bucureşti, se adresează investitorilor individuali şi trebuie bine promovat, ca oamenii să înceapă să investească în titluri financiare ca alternativă, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă la BVB.

‘Programul se adresează investitorilor individuali. (…) Acest program trebuie bine promovat, este un program pilot, o emisiune, dar trebuie bine promovată, ca oamenii să înceapă să investească în titluri financiare ca alternativă. Pentru asta, atât sindicatul bancar, care se ocupă de această emisiune, dar şi noi, o să stimulăm un program de promovare şi publicitate, astfel încât un crescător de oi din vârful muntelui care face bani şi nu-i mai investeşte în dezvoltarea proprie să poată să cumpere titluri de stat. Este cel mai bun, cel mai sigur instrument’, a spus Negriţoiu.

Acesta a subliniat că Autoritatea de Supraveghere Financiară, deşi are rol de supraveghere şi reglementare, şi-a asumat un rol activ în dezvoltarea pieţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...