Tesla va cere acționarilor săi să restabilească pachetul de compensații pentru directorul general Elon Musk

Tesla va cere acţionarilor să restabilească pachetul de compensaţii pentru directorul general Elon Musk, a cărui potenţială valoare depăşeşte 55 de miliarde de dolari, şi să mute sediul corporativ din Delaware în Texas, transmite AP, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 17 apr. 2024, 19:54
Tesla va cere acționarilor săi să restabilească pachetul de compensații pentru directorul general Elon Musk

În ianuarie, un judecător de la Tribunalul din Delaware a decis că Elon Musk nu este îndreptăţit la pachetul de compensaţii masiv acordat de Consiliul de Administraţie al Tesla. Procesul din Delaware a fost demarat de un acţionar al Tesla, care s-a plâns de lipsa independenţei Consiliului de Administraţie al companiei faţă de Musk, care ceruse în 2018 un plan de compensaţii de 55 de miliarde de dolari.

Avocatul acţionarului a argumentat că pachetul de compensaţii ar trebui evitat, deoarece a fost dictat de Musk şi reprezintă produsul unor false negocieri cu directorii care nu sunt independenţi faţă de el. De asemenea, compensaţiile ar fi fost aprobate de acţionari care ar fi primit informaţii incomplete.

Analiştii se aşteaptă la tensiuni cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor, programată pe 13 iunie. Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, anunţase săptămâna aceasta planuri de reducere cu 10% a forţei de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului preţurilor pentru vehiculele electrice (EV). Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajaţi la nivel global.

De asemenea, anul acesta acţiunile Tesla au scăzut cu aproape 40%, pe fondul declinului pieţei EV şi al vânzărilor slabe globale.

Săptămâna aceasta, preşedintele Tesla, Robyn Denholm, declara că Musk a îndeplinit obiectivele de creştere ale producătorului auto, iar Tesla a atins toate obiectivele stabilite în pachetul de compensaţii din 2018 al directorului general.

„În urma deciziei Tribunalului din Delaware, Elon nu a fost plătit pentru munca lui la Tesla din ultimii şase ani, care a ajutat la generarea unei creşteri semnificative şi a majorării capitalizării bursiere. Asta ne frapează şi este total incorect şi nu respectă votul acţionarilor”, susţine Denholm.

Anul trecut, livrările Tesla pe plan global au depăşit 1,8 milioane de vehicule electrice, dar acţiunile au pierdut aproape o treime din valoare în acest an.

Pe fondul intensificării războiului preţurilor în China, cea mai mare piaţă auto din lume, Tesla a livrat în primul trimestru aproape 387.000 de mașini electrice la nivel global, un nivel mai redus decât în perioada similară din 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă cu 33 de ani, a ajuns la afaceri de 35 de milioane de euro după investiții......
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic al infrastructurii energetice National Grid a anunţat joi că intenţionează să vândă terminalul ...