Test Renault Arkana: Cu farurile spre zona premium

Noul Renault Arkana, model abia ajuns pe piața din România, este prin definiție, un hibrid. Pe lângă sistemul de propulsie benzină – electric, combină caroseria unui SUV cu cea a unui coupe și, peste toate acestea, oferă șoferului un amalgam de senzații.
Robert Stan - joi, 10 iun. 2021, 22:15
Test Renault Arkana: Cu farurile spre zona premium

Definiția din DEX a cuvântului „hibrid” enunță încrucișarea a două specii diferite. Cu o parte frontală și o gardă la sol care includ mașina în categoria SUV și cu un spate care respectă liniile unui coupe, noul Renault Arkana se încadrează perfect în ideea de „hibrid”.

Și nu este singurul exponent al acestei direcții de design care, în ciuda noutății, a fost adoptată rapid de clienți. Astfel de vehicule SUV – Coupe pot fi găsite și la mărci precum Audi, Mercedes-Benz sau BMW și tocmai alăturarea mărcii franceze de cele trei enumerate mai sus dezvăluie un detaliu extrem de important: Arkana este primul SUV – Coupe de volum.

Cu o gardă la sol de 200 mm și o linie mediană amplă, Arkana își găsește cu ușurință locul în lumea SUV-urilor. La asta contribuie, desigur și scuturile vizibile din față și spate, dar și protecțiile pasajelor de roată. În același timp, curbura amplă a plafonului creează un design zvelt și conferă mașinii un aspect dinamic.

Profilul modelului Arkana este însă cel care scoate, fără doar și poate, mașina din mulțime. Conturul unic de SUV – coupe este recunoscut instantaneu și transmite privitorului ideea că vehiculul nu face parte din marea masă a hatchback-urilor sau break-urilor supraînălțate.

Dimensiunile mașinii o fac să treacă și mai pregnant în zona sportivității. Cu o lungime de 4.568 mm, o înălțime de 1.571 mm și un ampatament de 2.720 mm, Arkana arată încă din exterior că, în ciuda alurii de coupe, acest SUV asigură spațiu suficient pentru cinci persoane.

Odată ajuns în interiorul noului Renault Arkana descoperi rapid că, pentru un utilizator obișnuit cu mașinile mărcii franceze, toate sunt la locul lor. De la comenzile de pe volan la satelitul pentru controlul sistemului audio și de la poziționarea butoanelor de pe consola centrală până la ecranul sensibil la atingere, echipamentele din vehicul sunt exact acolo unde te așteptai.

În plus, ergonomia lăudabilă a modelelor Renault se regăsește și în cazul noului SUV, iar confortul este la cote superioare. De altfel, în ciuda aspectului de coupe care, de obicei, sacrifică funcția în favoarea formei, vehiculul oferă o înălțime de 862 mm între șezutul banchetei din spate și plafon, iar spațiul pentru genunchii pasagerilor este de 211 mm. Cei așezați pe locurile din față au la dispoziție o înălțime chiar mai mare, de 877 mm. De asemenea, cei 1.453 mm lățime asigurați celor așezați pe bancheta din spate permit fără probleme transportul a trei persoane.

O altă definiție pentru „hibrid”

Versiunea testată de Economica.net, RS Line TCe 140 EDC, al cărei preț de listă cu TVA este de 24.100 de euro are un comportament rutier aproape fără reproș. Asta dacă nu considerați că un SUV – Coupe trebuie să fie 100% sportiv. De altfel aici trebuie menționată și a doua definiție din DEX a cuvântului „hibrid”: alcătuit din elemente disparate.

Mai puțin exact decât primul, acest enunț merită luat în considerare pentru Renault Arkana tocmai pentru că acest SUV – Coupe nu are temperamentul sportiv pe care îl recomandă exteriorul său agresiv. Cei 140 CP eliberați de motorul TCe de 1.3 litri și furnizați roților prin transmisia EDC cu șapte trepte pot părea insuficienți celor care se așteaptă ca vehiculul să reacționeze rapid la fiecare apăsare a accelerației. E drept că selectarea modului Sport poate satisface o parte din excesul de adrenalină al șoferului, însă nici în acest caz nu dispare complet senzația că sistemul microhibrid de sub capotă este prea leneș pentru a se potrivi total cu aspectul exterior al mașinii.

Într-o perioadă în care emisiile de CO2 sunt mai importante decât sportivitatea, compromisul făcut de inginerii Renault este însă de înțeles. Și, să nu uităm, Arkana nu este un SUV – Coupe premium, lucru evidențiat și de prețul său. În plus, cei care își doresc mai multă putere, pot comanda versiunile dotate cu TCe 160 sau cu sistemul full hibrid E-Tech 145.

Lăsând deoparte puterea motorului și modul în care aceasta este eliberată către roți, utilizatorii modelului Renault Arkana vor descoperi că sistemul de direcție este sigur, deși cam lax. Dacă la viteze superioare lejeritatea acestuia nu dă mare încredere șoferului, în traficul aglomerat din orașe lucrurile stau cu totul altfel. Ușurința cu care poate fi manevrat la viteze reduse acest SUV compact este lăudabilă.

În trafic, noul SUV este ușor de recunoscut și, după cum ne-am convins în timpul testului, are darul de a atrage privirile ca un magnet. În plus, fiind singurul SUV – Coupe nonpremium de pe piață, prețul acestuia îl recomandă ca pe un potențial best-seller în segmentul compactelor de acest tip. Conform reprezentanței Renault în România, cea mai puțin costisitoare versiune Arkana costă 24.100 de euro, în timp ce dotarea RS Line – care adaugă un plus de personalitate vehiculului – are un preț minim de 28.700 de euro. Prețul celui mai scump Renault Arkana, RS Line E-Tech, este de 30.500 de euro, însă nu trebuie uitat că în acest caz puteți obține o subvenție consistentă prin programul Rabla Plus.

Citește și:

– Test Dacia Spring: Decență, nu extravaganțe
– Șeful Renault: Șapte modele vor fi lansate în segmentele C și D până în 2025, toate electrificate

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...