1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

News

Ţintoiu, APAPR: Pensia privată se plăteşte acum într-o singură tranşă. Se studiază eşalonarea plăţii în 5 ani

Până acum au fost plătite circa 25.000 de pensii private, toate într-o singură tranșă. Fără o nouă lege, ASF se gândește la o soluție de compromis: plată fracționară a pensiilor pe 5 ani. Între timp, fondurile de pensii anunță că în 2016 reactivarea conturilor goale de pensii a crescut cu 6%, iar evoluția contribuțiilor la fondurile de pensii arată o creștere per total a veniturilor.

Primii pensionari privați adevărați vor apărea în 2025 – 2030. La ora actuală. Pentru cei cu invaliditate temporară sau în caz de deces se plătesc deja pensii private. Cuantumul acestora este plătit însă într-o singură tranșă, sumele acumulate până acum în conturi fiind mici. "Facem plăți unice, dar discutăm și despre posibilitatea unor plăți fracționare de până la cinci ani. Este o chestie care este menționată de legea pensiilor și nu necesită o nouă lege. Discutăm acum cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), autoritatea luând în calcul și o asemenea prioritate până la emiterea legii. Legea plății pensiilor trebuie însă să reglementeze plata unor anuintăți, acest lucru nefiind reglementat în România. Însă valoarea conturilor este destul de mică, astfel că o plată unică sau unele fracționare pe o perioadă delimitată ar satisface nevoile sistemului. În cinci ani de zile totuși, ar trebui să avem reglementate aceste anuități. Acest proiect de lege ar trebui să instituie conceptul: pe cât timp trăiești, să îți poți alege să primești o sumă de bani și de asemenea, ar trebui să fie un cadru legal pentru ca aceste contribuții care s-au acumulat în contul tău de pensie să fie transferate într-o societate care să facă plata acestor anuități", precizează Raluca Țintoiu, președinte al Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) și NN Pensii.

Totuși, reversul benefic al medaliei este dat de faptul că, pentru prima dată după criză se constată o creștere a veniturilor salariale, creștere reflectată prin majorarea contribuțiilor lunare virate în conturile fondurilor de pensii pentru același număr de contributori, precum și o reactivare a conturilor goale. "Pe pilonul II există un număr mare de conturi goale ceea ce de fapt arată cât de mult din populația activă a României contribuie la sistemul pensiilor private. Sistemul este destul de ferm construit așa că nu există posibilitatea să fii angajat și să nu plătești contribuția la Pilonul II pentru că altfel te vede ANAF. Numai că acele conturi inactive, conturile în care nu se mai fac plăți reprezintă o secțiune din societatea românească. Probabil că îi reprezintă și pe cei care lucrează în străinătate și pe cei care au lucrat cândva și acum nu mai lucrează....Sunt multe care sunt inactive în momentul de față, dar în 2016 putem spune că avem o evoluție din acest punct de vedere: a crescut cu peste 6% reactivarea conturilor goale. Asta demonstrează că mai multi români care nu aveau servici s-au reangajat. Este unul dintre semnalele pozitive ale anului trecut", a declarat Raluca Țintoiu.

Potrivit datelor ASF, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, numărul conturilor în care se virează lunar contribuții este fluctuant, dar constant de peste 2, 5 milioane de conturi, dintr-un total de 6,5 milioane de conturi, în timp ce numărul conturilor cu sold zero a scăzut în noiembrie 2016 la 133.710, față de 156.200, cât era la sfârșitul aceleiași luni din anul precedent.

(foto Agerpres)

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO