Top constructori autostrăzi: UMB, Strabag și Nurol au avut cele mai mari progrese în luna mai

Lucrările la șoselele de mare viteză ale României au avansat semnificativ în luna mai, pe un sfert din șantierele monitorizate raportându-se progrese chiar mai mari de 10 puncte procentuale. Topul constructorilor este dominat din nou de grupul UMB, care este urmat de Strabag și Nurol, cu lucrări de pe A0, A7 și A3.
Anemona Andone - D, 02 iul. 2023, 21:30
Top constructori autostrăzi: UMB, Strabag și Nurol au avut cele mai mari progrese în luna mai

Grupul controlat de familia Umbrărescu ține și în luna mai capul de afiș în clasamentul constructorilor de autostrăzi, cu un progres de 15 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada Bucureștiului Nord (A0 Nord). În acest ritm, nu va fi de mirare ca prima bucată de autostradă inaugurată pe A0 și chiar prima din România în 2023 să fie chiar acest lot, ajuns la un stadiu fizic de 68% în luna mai.

Mai departe, constructorul Strabag a înregistrat un avans de 13,20 puncte procentuale pe drumul expres Centura Oradea – A3. Lucrările pe acest proiect sunt realizate în proporție de 56%.

În continuare, UMB și Strabag au raportat progrese de 13 puncte procentuale pe alte două șantiere. Mai exact, Strabag a înregistrat acest progres pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3). Astfel, singurul constructor care poate ține pasul cu UMB mărește ritmul pentru ca lotul – lipsă din A3 Câmpia Turzii – Tg Mureș să fie dat în trafic până la finalul anului, înainte de termenul contractual.

A7 prinde viteză

În același timp, UMB a avansat cu 13 puncte procentuale pe lotul A7 Vadu Pașii – Rm Sărat, aproape ajungându-i din urmă la stadiul fizic pe constructorii care au început primii lucrările pe A7 Ploiești – Buzău.

Tot grupul lui Dorinel Umbrărescu a raportat un prim proges de 11 puncte procentuale pe lotul Rm Sărat – Mândrești Munteni din A7 Buzău – Focșani.

Mai departe, urmează tot grupul UMB cu un avans de 10 puncte procentuale pe lotul Mândrești Munteni – Focșani Nord din același tronson al A7.

Clasamentul continuă cu turcii de la Nurol, care au raportat un progres de 9,75 puncte procentuale pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania (A3). Primul lot de autostradă ce urma să fie inaugurat anul acesta, însă a fost amânat pentru septembrie, este realizat în proporție de 85%.

În top revine UMB, cu un avans de peste 9 puncte procentuale pe Drumul Expres Brăila – Galați, care a ajuns astfel la un grad de execuție de 60%.

În continuare, constructorul elen Aktor a înregistrat un progres de 8,85 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada Bucureștiului Sud (A0 Sud). Cu termen de finalizare în primăvara anului viitor, acest lot este realizat în proporție de 42,50%.

UMB revine din nou, cu un avans de 6 puncte procentuale pe lotul Buzău – Vadu Pașii din A7 Buzău – Focșani.

Tot pe A7, dar pe tronsonul Ploiești – Buzău, constructorii primelor două loturi au raportat progrese de 4,5 puncte procentuale fiecare. Astfel, asocierea Pizzarotti – Retter a ajuns la un grad de execuție de 11% pe lotul 1 Dumbrava – Mizil, în vreme ce asocierea Coni – Trace a realizat 17% din lucrări pe lotul 2 Mizil – Pietroasele.

Clasamentul continuă cu constructorul din Turcia Alsim Alarko, ce a avut un avans de 2,82 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada Bucureștiului Sud (A0 Sud). Lucrările pe acest lot care ar trebui să fie gata în toamnă sunt realizate în proporție de 76,56%.

Un progres similar, de 2,80 puncte procentuale, a raportat și WeBuild pe secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești. Astfel, gradul de execuție pe lotul cuprins între Pitești și Curtea de Argeș din cel mai important proiect rutier al României a ajuns în luna mai la 33,60%.

Pe următoarele poziții se situează tot UMB, cu progrese de 2,05 și 1,30 puncte procentuale pe tronsoanele Zimbor – Poarta Sălajului, respectiv Nădășelu – Zimbor din Autostrada Transilvania (A3).

Pe alte patru șantiere monitorizate, au fost înregistrate progrese mai mici de 1 punct procentual, fie nu a fost raportat niciun progres.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ de la Guvern despre programul Rabla. Zeci de mii de români așteaptă decizia
Anunţ de la Guvern despre programul Rabla. Zeci de mii de români așteaptă decizia
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, crede că Programul 'Rabla' va continua, deoarece şi-a dovedit utilitatea nu doar pentru decarbonizarea sectorului de transport, ci şi pentru mediul de afaceri......
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor de avere
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi despre depunerea declaraţiilor de avere, că în acest context în care ...
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de Control al premierului, spune ministrul Fechet
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, apreciază că vor avea loc "foarte multe" demiteri după finalizarea raportului Corpului ...
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să se echilibreze”
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și furnizorul cu cel mai mic preț din ...