Top constructori cale ferată: Arcada, Porr și RailWorks au avut cele mai mari progrese în ultimele șase luni

Clasamentul constructorilor de cale ferată este dominat de gălățenii de la Arcada, după progresele înregistrate pe marile șantiere feroviare ale României în ultimele șase luni. Pe podium se mai situează austriecii de la Porr și asocierea RailWorks, condusă de Alstom. De asemenea, în perioada menționată au fost deschise oficial noi șantiere.
Anemona Andone - Dum, 21 apr. 2024, 21:45
Top constructori cale ferată: Arcada, Porr și RailWorks au avut cele mai mari progrese în ultimele șase luni

Arcada Company se situează pe primul loc în clasamentul constructorilor de cale ferată, după un progres de 30 puncte procentuale în ultimele șase luni la lucrările de reabilitare a 4,7 kilometri de cale ferată în stațiile Fetești și Ciulnița, potrivit datelor CFR Infrastructură pe luna martie 2024.

 

 

 

 

 

 

Revin trenurile pe linia de cale ferată directă București – Giurgiu după 19 ani?

A doua poziție este ocupată de Porr Construct, cu un avans de peste 12 puncte procentuale în perioada analizată la lucrările de reabilitare a celor peste 12 kilometri de cale ferată dintre Vidra și Comana de pe linia București – Giurgiu. Ajunse la un stadiu de peste 97%, lucrările pentru redeschiderea circulației pe Podul Grădiștea se apropie de finalizare. Termenul actualizat pentru finalizarea acestora este iunie 2024, potrivit sursei menționate.

cale ferata bucuresti giurgiu

Podiumul este completat de asocierea RailWorks, cu un progres de 4,43 puncte procentual pe capetele liniei Brașov – Sighișoara. Astfel, asocierea condusă de Alstom a ajuns în martie la un stadiu al lucrărilor de 27,51% pe șantierul celor 84 de kilometri de cale ferată.

Mai departe, asocierea WeBuild – FCC – Salcef – Thales a avansat cu 4,33 puncte procentuale pe lotul km 614 – Bârzava, până la un grad de execuție de 92,58%. Data estimată a finalizării lucrărilor este august 2024.

În top urmează asocierea FCC – WeBuild – Contratas, cu un progres de 3,35 puncte procentuale pe lotul Gurasada – Simeria. Lucrările de reabilitare a celor 40,88 kilometri au ajuns la un stadiu de 83,35% și au ca termen de finalizare decembrie 2025.

Clasamentul continuă cu asocierea Aktor – Alstom – Arcada, care a avut un avans de 3,08 puncte procentuale pe lotul Ilteu – Gurasada. Lucrările realizate în proporție de aproape 70% trebuie finalizate tot până în decembrie 2025.

Asocierea Alstom – Arcada ocupă și următoarea poziție, cu lucrările la un șantier nou deschis, respectiv lotul Aghireș – Poieni. Parte din proiectul de electrificare a liniei Cluj Napoca – Oradea, lucrările pe acest lot au avansat cu 2,87 puncte procentuale și au ca termen de finalizare luna august 2026, fiind finanțate prin PNRR.

În continuare, asocierea Aktor – Alstom – Arcada a înregistrat un progres de 2,61 puncte procentuale pe lotul Apața – Cața, cu tunelurile ce urmează să fie construite pe linia Brașov – Sighișoara. De altfel, Aktor a început anul acesta lucrările la primul tunel. Termenul actualizat de finalizare a acestui lot este octombrie 2026.

tunel cale ferata

Un alt șantier deschis în ultimele luni este lotul Lugoj – Timișoara Est, unde spaniolii de la FCC Construccion S.A au avut un avans de 2,5 puncte procentuale. Parte a proiectului de modernizare a liniei Caransebeș – Timișoara – Arad, acest lot trebuie finalizat până în iunie 2026.

Pe restul șantierelor monitorizate, progresele au fost mai mici de 2 puncte procentuale. Rămâne de văzut dacă aceste proiecte vor fi finalizate în termenele contractuale actuale sau vor fi prelungiri.

Te-ar mai putea interesa și
Cometex deschide parcul de retail de la Giurgiu, după investiții de 27 de milioane de euro
Cometex deschide parcul de retail de la Giurgiu, după investiții de 27 de milioane de euro
Cometex, compania specializată în dezvoltarea de parcuri comerciale, anunță deschiderea celui mai mare și modern centru comercial din orașul Giurgiu, mâine, 23 mai. ...
Ratingurile statelor emergente au, în sfârşit, şanse de îmbunătăţire – analiză
Ratingurile statelor emergente au, în sfârşit, şanse de îmbunătăţire – analiză
Din Brazilia, Nigeria şi Turcia şi până la unele dintre cele mai riscante state emergente, precum Egipt şi Zambia, sunt ...
Directorul Renault confirmă că VW şi Renault au pus capăt discuţiilor cu privire la un model Twingo electric
Directorul Renault confirmă că VW şi Renault au pus capăt discuţiilor cu privire la un model Twingo electric
 Constructorul auto francez Renault şi rivalul german Volkswagen au pus capăt discuţiilor pentru a dezvolta în comun ...
Un ministru israelian propune crearea unei colonii pentru fiecare ţară care recunoaşte Palestina
Un ministru israelian propune crearea unei colonii pentru fiecare ţară care recunoaşte Palestina
Ministrul de finanţe al Israelului, Bezalel Smotrich, descris de EFE drept colonist de extrema dreaptă, a propus, miercuri, ...