Planul de investiții pentru relansarea economiei României, dezvăluit de Cîțu. Va fi arătat oficial în două săptămâni

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a dezvăluit în această noapte principalele obiective de investiții alese de guvern pentru efortul de relansare a economiei după criza care i-a fost provocată de coronavirus. Două autostrăzi, trei spitale și un aeroport sunt pe listă.
Ionut Tudorica - mar, 19 mai 2020, 19:21
Planul de investiții pentru relansarea economiei României, dezvăluit de Cîțu. Va fi arătat oficial în două săptămâni

„Obiectivul zero este începerea construcției autostrăzii Sibiu -Pitești„, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu în această noapte la Digi 24, punând această investiție pe primul loc în prioritățile guvernului pentru finanțarea revenirii economice.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat deja pe 11 mai 2020 contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu – Pitești cu constructorul italian Astaldi.

Autostrada Comarnic – Brașov,

Al doilea obiectiv menționat a fost începerea construcției autostrăzii Comarnic – Brașov.

Noul plan al autorităților privind Autostrada Comarnic – Brașov include lansarea la licitație a centurii Comarnic, în regim de autostradă cu descărcare în DN1, licitație pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe secțiunea Comarnic – Râșnov, urmând ca părțile cele mai dificile, tuneluri sau viaducte, să fie realizate prin parteneriat public – privat (PPP).

Ministrul a menționat că cele două autostrăzi nu se vor încheia anul acesta, nici anul viitor, și cel mai probabil, nu în timpul mandatului actual.

Aeroportul Otopeni

Al treilea a fost extinderea Aeroportului București Otopeni.

Extinderea aeroportului este în program de anul trecut. Proiectarea şi execuţia pentru noul terminal de la Otopeni, care valorează 700 de milioane de euro, după estimările fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Banii pentru investiţia în noul terminal urmau să provină din fonduri europene şi din bugetul companiei de aeroporturi. Iniţial, Aeroportul Otopeni a fost proiectat la o capacitate de 7 milioane de pasageri pe an şi acum, în condiții normale, înregistrează un trafic de 14 milioane de pasageri pe an.

Digitalizarea sistemului public

Ca obiectiv accelerat a menționat digitalizarea sistemului public. Aici a spus că se începe cu digitalizarea ANAF, a Ministerului de Finanțe, și apoi a întregului sistem public.
„De fiecare dată când vorbim de reforma sistemului public, singurul mod prin care o putem face permanent, să fie ireversibil, chiar dacă ar câștiga socialiștii parlamentul peste 10 ani, este digitalizarea. Să avem un aparat public suplu în viitor”, a declarat Cîțu.

Spitalele Regionale și Sistemul Național de Irigații 

Mai jos în priorități, ministrul a menționat onstrucția Spitalelor Regionale și construirea Sistemului Național de Irigații.

Pe 30 aprilie 2020, guvernul a semnat deja contractul de finanțare din bani europeni pentru construirea spitalului regional de urgență Craiova, proiect care se lasă așteptat de mai bine de opt ani, anunţă Raluca Turcan, vicepremierul României. Spitalul va avea peste 800 de paturi şi ar putea fi gata peste opt ani. Comisia Europeană sprijină cu fonduri România pentru construcția a trei spitale regionale de Urgență, la Iași, Cluj și Craiova.

Tot planul va fi gata în următoarele două săptămâni, a spus ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...