Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Există riscul să avem creșteri de taxe și impozite

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că a promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5 la sută. Potrivit șefului statului, există riscul ca la anul să avem creșteri de taxe și impozite sau reducerea CAS poate fi anulată.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 16:06
Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Există riscul să avem creșteri de taxe și impozite

„Conferinţa de astăzi este legată de legea de reducere a CAS-ului. Mi se pare cel mai important subiect nu numai al zilei, dar este un subiect car după ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viaţa românilor.Am promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5 la sută. Am întors de două ori legea la Parlament, pentru că nu este sustebanilă (…) Presupun că până la sfârşitul anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS, imediat după alegerile prezidenţiale. A doua – creşterea taxelor. Nu exista soluţie. Nu exista alternativă la una dintre aceste două măsuri; cum, sigur, dacă ai fantezie, îţi poţi imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3% la CAS şi introducerea câtorva taxe. Eu v-am dat cele două variante seci”, a declarat şeful statului, joi, la Palatul Cotroceni”, a precizat presedintele Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, o consecinta a adoptarii acestei legi este cresterea deficitului la pensii incepand cu anul 2015. 

„Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei. In afara de deficitul pe care legea il creaza, Romania mai are cateva obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie sa reducem deficitul cu 0,8 – 0,9% din PIB, alte 5 mld. In 2015 trebuie sa avem o crestere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 mld. (…) In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele. Evaluarea mea in acest este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 mld lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 mld lei. Din experienta afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 mld lei inseamna 3,2 mld euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Din experienta afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 mld lei inseamna 3,2 mld euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins”, a explicat Traian Basescu in cadrul conferintei de presa. 

De la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puţin la fondul de pensii. Dacă managementul firmei alege să înglobeze suma deblocată de stat în salariul angajatului, ar fi vorba de o majorare salarială de peste 100 de lei, la salariul mediu pe economie.

La câştigul salariul mediu brut pe economie de aproximativ 2.300 de lei, în urma scăderii CAS cu cinci punte procentuale, un angajator face o economie de 115 lei per angajat, impozabili. Calculul e făcut pentru un angajat care lucrează în condiţii normale de muncă şi venitul este exclusiv salarial.

Teoretic, la nivelul unei firme care are 100 de angajaţi, care ar avea salariul mediu similar cu cel mediu pe economie, partea patronală ar economisi într-un an 137.520 lei numai din scăderea CAS la 15,8%.

Orientativ, la un salariu de 1.000 de euro, economia este deja de 300 de lei.

După calculele Finanţelor, în urma acestei măsuri ar rămâne în economie circa cinci miliarde de lei numai în 2015.

CITEŞTE ŞI Cât câştigi la reducerea CAS. Vor mări angajatorii salariile?

Ce spun jucătorii din economica românească de reducerea CAS

Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia, a doua firmă ca mărime din România şi cel mai mare exportator al ţării, apreciază că măsura reducerii CAS la angajator este benefică, dar admite că vor exista probleme la fondul de pensii.
„Este o măsură bună nu numai pentru Dacia, ci pentru toată lumea, dacă se va aplica. Nu vedem vreun efect advers” a spus Stroe, pentru ECONOMICA.NET. Întrebat unde crede că votr ajunge banii obţinuţi de firmă prin scăderea fiscalităţii pe forţa de muncă, Stroe a spus că, cel puţin la Dacia, nu vor fi creşteri de salarii.

„Toată operaţiunea e centrată pe competitivitate. Sigur că acest surplus poate avea utilizări diferite: fie pentru investiţii, fie pentru creşterea salariilor, acolo unde există o presiune la nivel salarial. La Dacia nu se va umbla la salarii în acest context”.

„Sunt greu de cuantificat efectele acestei măsuri, pentru că nu există un precedent în acest sens. Este cert că o anumită sumă de bani va fi pusă la dispoziţia mediului privat, adică exact aceeaşi sumă care va pleca de la buget. În jur de 5 miliarde de lei, potrivit estimărilor. Nu putem şti dacă angajatorii vor distribui acest surplus către salarii sau investiţii, însă trebuie să ne gândim şi la faptul că, în ultimii ani, profitabilitatea companiilor a avut de suferit. Trebuie să aşteptăm pentru a vedea exact efectele”, susţine Vlad Muscalu, economist şef ING. 

CITEŞTE ŞI Cum primeşte economia României reducerea CAS de la 1 octombrie

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...