Tranzacţiile cu birouri au crescut cu 25% în primele nouă luni

Suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în Bucureşti în primele nouă luni a fost de aproape 210.000 metri pătraţi, în creştere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, după intensificarea activităţii de tranzacţionare în trimestrul al treilea.
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 15:25
Tranzacţiile cu birouri au crescut cu 25% în primele nouă luni

„Bilanţul tranzacţiilor totale din piaţa de birouri din Bucureşti este pe un trend pozitiv. În primele trei trimestre din 2013, în Bucureşti s-au realizat tranzacţii de birouri (incluzând atât renegocieri/reînnoiri de contracte, cât şi relocări de sedii), cu un volum de 208.919 mp, conform datelor centralizate de Forumul celor mai importante companii de consultanţă imobiliară prezente în România, ceea ce reprezintă cu aproximativ 25% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012”, a comunicat compania Esop Consulting I CORFAC International, pentru MEDIAFAX.

Trimestrul al treilea s-a remarcat printr-o dinamică accelerată a unor tranzacţii strategice şi atent monitorizate de consultanţii şi dezvoltatorii imobiliari, respectiv cele reprezentând tranzacţiile de expansiune a companiilor existente în piaţă şi a celor de intrare a unor companii noi în piaţă. În total, extinderile de spaţii şi închirierile de birouri de firme nou intrate pe piaţă au totalizat, la nouă luni, 33.701 metri pătraţi, respectiv 16% din total.

Extinderile de spaţii şi închirierile de birouri de firme nou intrate pe piaţă au înregistrat în trimestrul al treilea un total de 19.600 metri pătraţi închiriaţi, mai mult cu 39% decât cele două trimestre anterioare, cumulat, tranzacţiile de acest tip fiind importante pentru jucătorii din piaţa imobiliară pentru că indică ritmul dezvoltării companiilor şi implicit, al pieţei birourilor, fiind un indicator în funcţie de care se face previzionarea nevoii sau oportunităţii de a construi clădiri noi de birouri.

„O piaţă a birourilor sănătoasă poate fi considerată cea în care există o creştere progresivă şi constantă a stocului de spaţii de birouri închiriate de companii nou intrate pe piaţă sau firme în expansiune. Dacă în primul trimestru din 2013 am avut un volum total de 7.963 metri pătraţi de tranzacţii de tip «new demand» (tranzacţiile de expansiune a companiilor existente în piaţa şi a celor de intrare a unor companii noi în piaţă) şi în trimestrul doi un volum de 6.136 metri pătraţi, în trimestrul trei acesta a urcat vertiginos la 19.599 metri pătraţi, mai mult decât o dublare faţă de primul trimestru şi de trei ori mai mult decât în al doilea trimestru”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting.

El menţionează că această evoluţie este un semnal bun, pentru că tranzacţiile de tip „new demand” reduc din stocul de spaţii de birouri neocupate din piaţă şi reflectă un fenomen pozitiv, de creştere a încrederii companiilor în perspectivele dezvoltării proprii sau în piaţa locală.

„Creşterea tranzacţiilor «new demand» a cuprins atât tranzacţii cu suprafeţe mari, cât şi cu suprafeţe medii şi o diversificare a mediilor din care provin, regăsindu-se companii multinaţionale care şi-au reluat planurile de expansiune, start-up-uri locale, companii internaţionale care deschid pentru prima dată un spaţiu de birouri în România”, a adăugat Petrescu.

Şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut trimestrul trei din acest an este mai bun pe acest segment al tranzacţiilor, în condiţiile în care cererea nouă a crescut cu 49% volumul din aceaşi perioadă din 2012.

În ansamblu, cumulând toate tranzacţiile cu spaţii de birouri din Bucureşti – şi cele de relocare şi cele cele reînoire de contracte, în trimestrul trei s-au tranzacţionat 90.030 metri pătraţi, fiind cel mai activ trimestru de la începutul anului.

Anul trecut au fost realizate în Bucureşti tranzacţii de închiriere cu spaţii de birouri din Bucureşti cu o suprafaţă de 238.862 metri pătraţi, în scădere cu aproape 10% comparativ cu 2011.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...