1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Trezoreria SUA afirmă că Vladimir Putin este corupt - BBC

Un înalt responsabil al Trezoreriei Statelor Unite a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin este 'corupt', într-un reportaj difuzat de BBC luni seară şi citat de Reuters şi AFP.

26 ian, 2016 | Agerpres

'Am văzut că şi-a îmbogăţit prietenii, aliaţii săi apropiaţi şi i-a marginalizat pe cei pe care nu-i consideră prieteni, folosind resursele statului', a declarat Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu lupta împotriva terorismului, în emisiunea BBC Panorama.

'Fie că aceasta este bogăţia energetică a Rusiei sau sunt alte contracte de achiziţii publice, el le distribuie celor pe care-i consideră că îl vor servi în detrimentul altora. Pentru mine, acest lucru este exact ceea ce se numeşte corupţie', a adăugat Szubin.

În timp ce contra multor apropiaţi ai lui Vladimir Putin Washingtonul impune sancţiuni din 2014, este pentru prima dată potrivit BBC când administraţia SUA îl acuză pe preşedintele rus în termeni atât de expliciţi.

Szubin nu a dorit sa comenteze un raport secret al CIA menţionat de BBC şi care, în 2007, a estimat averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Dar el a subliniat că preşedintele rus deţine o avere secretă 'de mai mulţi ani'.

'El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potriveşte cu adevărata sa situaţie financiară şi el are o lungă experienţă de a masca starea reală a finanţelor sale', a insistat Szubin.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus, întrebat de canalul britanic, a declarat că niciuna dintre aceste acuzaţii nu merită un comentariu 'deoarece sunt pură ficţiune'.

La rândul său, Putin a spus în mod repetat că citeşte ce scrie presa internaţională despre imensa sa avere, inclusiv că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar el a negat aceste informaţii ca fiind prostii, aminteşte Reuters.

Informaţiile financiare publice despre Putin arată un om cu mijloace modeste. În aprilie, Putin a declarat venituri pe 2014 de 7,65 milioane
ruble (119.000 dolari). El a enumerat că deţine două modeste apartamente şi o parte dintr-un garaj de parcare.


Statele Unite au impus sancţiuni contra unui număr de oameni de afaceri ruşi loiali lui Putin, în cadrul eforturilor lor de a pune presiune asupra Rusiei pentru intervenţia ei în Ucraina.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO