Troleibuzul românesc revine: Astra Bus, singurul producător din România, a ieşit din insolvenţă şi lansează un nou model

Astra Bus, singurul producător de troleibuze din România, a ieşit din insolvenţă şi se pregăteşte să lanseze un nou model pe piaţă. ECONOMICA.NET prezintă în exclusivitate cum va arăta noul troleibuz românesc.
Anemona Andone - mar, 08 mai 2018, 20:50
Troleibuzul românesc revine: Astra Bus, singurul producător din România, a ieşit din insolvenţă şi lansează un nou model

În urmă cu patru ani, singurul producător de troleibuze din România a intrat în insolvenţă. În acea perioadă dificilă din existenţa sa, Astra Bus a fost nevoită să vândă din terenuri şi imobile pentru a-şi achita datoriile. Mai mult, fabrica arădeană nu mai producea troleibuze, din cauză că nu mai avea comenzi. 

Astra Bus spera atunci la o comandă de cel puţin 10 troleibuze de la o primărie importantă din ţară, pentru a-şi relansa producţia. Şi aceasta a venit în 2015, când Compania de Transport Public Cluj –Napoca a scos la licitaţie un contract de 12 milioane de euro, pentru achiziţia a 20 de troleibuze, adică 600.000 de euro/bucata.

Astra Bus a câştigat licitaţia, în colaborare cu proprietarul Astra Vagoane Calatori, Valer Blidar, şi a început să livreze noile troleibuze de 18 metri, IVECO Astra Town 118, începând din 2016.

După finalizarea acestei comenzi, Astra Bus nu s-a mai înscris însă şi la noua licitaţie organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru achiziţia a 50 de troleibuze. Motivul? Preţul prea mic din caietul de sarcini, explică pentru ECONOMICA.NET Ilarion Hotea, administratorul firmei arădene.

Valoarea estimată a noului contract scos la licitaţie de municipalitatea din Ardeal se ridica la 21 de milioane de euro, adica o medie de 420.000 euro/troleibuz. Din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă, licitaţia pentru achiziţia celor 50 de troleibuze a fost anulată.

Producătorul român de troleibuze nu îşi pierde însă speranţa în piaţa din România şi aşteaptă licitaţia anunţată la Bucureşti pentru achiziţia a 100 de unităţi.

Între timp, compania mai pregăteşte un prototip de troleibuz ce urmează să fie testat în Ungaria, potrivit lui Ilarion Hotea.

Noul troleibuz românesc va avea 12 metri lungime şi podea coborâtă. În plus faţă de modelele anterioare, acesta va avea autonomie pe baterie, astfel încât să se poată deplasa până la 10 kilometri fără să fie conectat la reţeaua electrică.

Caroseria noului vehicul ar putea fi realizată tot în colaborare cu IVECO, dar producătorul de la Arad se află în discuţii şi cu alte companii europene, potrivit lui Hotea.

Administratorul Astra Bus mai spune că în fabrica de la Arad pot fi produse şi autobuze electrice, dar încă nu a fost identificată o cale pentru a putea demara şi această activitate.

În cei 24 ani de activitate, compania arădeană a livrat troleibuze pentru RATB, Compania de Transport Pubic din Cluj, dar şi autobuze pentru Transurban Satu Mare, Transurbis Zalău. De asemenea, compania este şi dealer de minibuze Iveco, Mercedes, Citroen si Volkswagen. 

Astra Bus Arad este deţinută integral de către omul de afaceri Ciprian Iulian Popa. Compania a înregistrat pierderi de 5,2 milioane de lei, la afaceri de doar 708.000 de lei în 2016, conform celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...