Trump a cerut şefilor General Motors, Ford şi Fiat Chrysler să mărească producţia în SUA

Preşedintele american Donald Trump a cerut marţi şefilor General Motors, Ford Motor şi Fiat Chrysler Automobiles să crească producţia şi numărul de angajaţi din Statele Unite, într-o întâlnire la Casa Albă, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 10:46
Trump a cerut şefilor General Motors, Ford şi Fiat Chrysler să mărească producţia în SUA

Trump a început întâlnirea cu directorul general al GM, Mary Barra, cu cel al Ford, Mark Fields, şi cu CEO-ul Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, afirmând că vrea să vadă mai multe fabrici auto construite în SUA.

Noul preşedinte republican a promis că va reduce numărul reglementărilor şi taxele, pentru a fi mai atractive pentru companiile care operează pe piaţa americană.

În timpul campaniei electorale, Trump a promis frecvent să susţină crearea de locuri de muncă şi a subliniat acest mesaj în discursul inaugural de vinerea trecută.

„Susţinem puternic înfiinţarea de fabrici auto, precum şi a altor fabrici, multe alte fabrici. Se întâmplă”, a declarat Trump reporterilor, la începutul întâlnirii cu şefii de companii.

Întâlnirea este cel mai recent semn al intervenţiei neobişnuit de mari a unui preşedinte american în afacerile companiilor, el presând în repetate rânduri constructorii auto şi alţi producători să cumpere produse americane şi să angajeze americani.

Marchionne a declarat reporterilor după întâlnire că Trump nu a oferit detalii legate de reglementările care vor fi eliminate.

GM, Ford şi Fiat Chrysler au anunţat recent înfiinţarea unor noi locuri de muncă şi investiţii în Statele Unite, dar investesc încă în Mexic.

Fields a spus că producătorii auto vor să colaboreze cu Trump pentru „o renaştere a industriei prelucrătoare americane”.

„Suntem foarte încurajaţi de preşedinte şi de politicile economice pe care le promovează. Ca industrie suntem încântaţi să colaborăm cu preşedintele”, a declarat Fields reporterilor, apreciind decizia lui Trump pentru retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific, care, în opinia sa, nu rezolvă problema intervenţei pe piaţa valutară a partenerilor comerciali.

Barra a spus că există o oportunitate uriaşă de colaborare cu guvernul pentru îmbunătăţirea mediului, a siguranţei şi a creării de locuri de muncă.

Trump a criticat producătorii auto pentru că fabrică vehicule în Mexic şi alte regiuni şi a ameninţat că va impune o taxă vamală de 35% pe vehiculele importate.

GM a anunţat în 2014 că va investi 5 miliarde de dolari în Mexic, până în 2018, plan care i-ar permite să îşi dubleze capacitatea de producţie, iar Barra a spus că producătorul auto nu îşi va reconsidera planul.

La începutul lunii ianuarie, Ford a renunţat la planul de construcţie a unei fabrici de 1,6 miliarde de dolari în Mexic, anunţând în schimb că va investi 700 de milioane de dolari într-o fabrică din Michigan.

Producătorii auto americani au fost reticenţi să înfiinţeze noi fabrici în SUA în ultimii ani, dar au extins în schimb capacităţile de producţie ale unităţilor existente.

GM şi Ford au înfiinţat fabrici de asamblare în SUA ultima oară în 2004, în timp ce Fiat Chrysler au deschis o unitate de producţie de transmisii în Indiana, în 2014.

În condiţiile în care vânzările auto din SUA s-au aplatizat, iar unele capacităţi sunt excedentare, producătorii de vehicule ar putea fi reticenţi să construiască fabrici noi.

La întâlnirea de marţi au mai participat fostul guvernator republicat din Missouri, Matt Blunt, care conduce asociaţia comercială a producătorilor auto americani, vicepreşedintele Mike Pence, şeful de personal al Casei Albe, Reince Priebus şi alţi oficiali de rang înalt.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...