Trump amână în septembrie summitul G7, ”un grup de ţări foarte depăşit” şi invită la reuniune Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India

Preşedintele american Donald Trump a amânat summitul G7 în septembrie sau mai târziu şi vrea să invite ţări care nu fac parte din Grupul Celor Şapte cele mai industrializate ţări - Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India, relatează DPA, citată de news.ro.
Economica.net - Dum, 31 mai 2020, 09:01
Trump amână în septembrie summitul G7, ”un grup de ţări foarte depăşit” şi invită la reuniune Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India

Summitul G7, prevăzut să aibă loc către sfârşitul lui iunie la Camp David este ”un grup de ţări foarte depăşit” şi nu reprezintă în mod adecvat ”ceea ce se întâmplă în lume”, le-a spus Trump unor jurnalişti care-l însoţeau, la bordul Air Force One, din Florida, la Cape Canaveral, la Washington.

La aceste reuniuni participă liderii Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei, Italiei şi Uniunii Europene (UE).

Rusia a fost exclusă din fostul G8 în urmă cu cinci ani, ca măsură de retorsiune după ce Moscova a anexat Peninusla ucraineană Crimeei.

Rusia deţine în continuare peninsula, iar liderii G7 au respins revenirea Moscovei în cadrul grupului.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Alyssa Farah, a anunţat că lareuniunea din acest an urmează să ia parte aliaţi tradiţionali, care urmează să discute despre modul în care să fie tratată China în viitor.

Trump a atacat Beijingul, căruia-i reproşează modul în care a gestionat pandemia covid-19, care s-a răspândit în lume din China, iar vineri a ordonat administraţiei să lanseze procesul prin care să pună capăt statutului special acordat Hong Kongului, ca măsură de retorisune faţă de decizia Chinei de a impune o controversată lege a securităţii naţionale fostei colonii britanice.

Trump face acest anunţ după ce şi-a exprimat dorinţa ca liderii G7 să se reunească în persoană în iunie, în timpul pandemiei covid-19.

Liderii lumii s-au grăbit să-i răspundă dacă vor participa, iar cancelarul german Angela Merkel a anunţat sâmbătă că ea a refuzat invitaţia lui Trump din cauza pandemiei noului coronavirus.

”Cancelarul îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru că a invitat-o la summitul G7 la Washington la sfârşitul lui iunie. În prezent, ţinând cont de situaţia per ansamblu a pandemiei, ea (Angela Merkel) nu poate promite că va participa personal, adică să călătorească la Washington”, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului.

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele francez Emmanuel Macron au anunţatcă sunt deschişi unei reuniuni fizice.

Coreea de Sud este la curent cu invitaţia la summitul G7 şi urmează să discute suboectul cu Statele Unite, a declarat duminică pentru Reuters un oficial guvernamenral sud-coreean la Seul.

Preşedintele american a făcut o serie de declaraţii îndrăzneţe cu privire la acest summit G7, pe care a fost nevoit să le retracteze.

El plănuia să găzduiască summitul la clubul său privat de golf Mar-a-Lago, în Florida. Însă a anunţat că va avea loc în reşedinţa prezidenţială de la camp David, în urma unor critici dure.

Liderii G7 au participat în ultimele luni la reuniuni pe tema pandemiei covid-19 prin videoconferinţă.

Miniştrii statelor membre membre s-au reunit, de asemenea, prin videoconferinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere cu 30,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023,......
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze ...
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita ...
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...