După Ro-Net, „zonele albe” înghit alte 100 de milioane de euro. Statul se luptă să nu piardă banii de la UE

Proiectul Ro-Net nu va fi gata în termenul convenit cu Comisia Europeană, până la sfârşitul acestui an, iar statul caută soluţii să nu piardă fonduri nerambursabile de la UE. Conectarea la internet a aşa-numitelor "zone albe" - localităţi rurale fără o infrastructură dezvoltată de comunicaţii - va necesita investiţii suplimentare de 100 de milioane de euro, sumă necesară pentru extinderea infrastructurii, fără de care operatorii privaţi nu ar fi interesaţi să ofere servicii în zonele defavorizate. Obstacolele întâmpinate la nivelul autorităţilor locale, cu autorizaţiile necesare pentru lucrări, sunt încă prezente şi întârzie proiectele de infrastructură digitală.
Economica.net - lun, 08 aug. 2016, 11:00
După Ro-Net,

Aproximativ 600 de localităţi din mediul rural din cele 783 incluse în proiectul Ro-Net vor beneficia până la finele acestui an de internet în bandă largă, a declarat, luni, într-un briefing de presă, Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Oficialul a precizat, totodată, că în cazul celorlalte localităţi se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Reţelei de Noua Generaţie, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe 

„Proiectul Ro-Net nu a fost în una din cele mai bune situaţii la preluarea mandatului noului Guvern. Proiectul a fost fazat la un moment dat. Primele 99 de localităţi au fost predate pe vechiul ciclu financiar, 2007-2013, iar restul urmează să fie finalizat pe noul exerciţiu financiar. Partea bună este că, fiind fazat pe ciclul financiar 2014 – 2020, localităţile care nu vor fi finalizate până la perioada limită, respectiv 23 decembrie 2016, pentru a evita corecţiile pe acest proiect, le vom deduce din bugetul proiectului şi le vom include în Reţeaua de Noua Generaţie”, a explicat Tudorache.

Potrivit ministrului, până la finele acestui an, ar urma ca lucrările în proiectul Ro-Net să fie încheiate pentru aproximativ 600 de localităţi.

„La ora actuală, pot să vă spun că, până la sfârşitul acestui an, se vor finaliza lucrările în circa 600 de localităţi din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecţii de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca ţară, să acoperim zonele albe, fără internet. Am purtat deja discuţii cu Comisia Europeană, suntem optimişti că putem include restul de localităţi nefinalizate din Ro-Net în Reţeaua de Nouă Generaţie”, a spus Dragoş Tudorache.

Proiectul Ro-Net a fost lansat în 2014 şi este implementat de o asociere condusă de Telekom România. Costă 83 de milioane de euro, finanţare acoperită aproape integral din fonduri UE nerambursabile. Implementarea proiectului de infrastructură digitală în zonele defavorizate a avut ca termen iniţial de finalizare sfârşitul anului trecut, însă lucrările au întârziat din cauza dificultăţilor întâmpinate de operatori în obţinerea autorizaţiilor necesare, de la autorităţile locale. Comisia Europeană a aprobat ca nou termen de finalizare luna decembrie 2016.

„La acest moment, sunt încă locaţii prinse în proiect unde nu s-au primit autorizaţiile. Nu vreau să speculez dacă e o lipsă de interes din partea autorităţilor locale, sau e vorba de capacitate administrativă scăzută în a procesa cererile venite din partea operatorului si de a emite autorizaţiile necesare”, a declarat luni Tudorache.

La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...