Turism 2024: În căutare de experiențe gastronomice și locuri mai răcoroase

Cu un 2023 care se apropie de final, companiile de turism planifică acum sezonul 2024. Acestea anticipează apariția unor noi tendințe, cum ar fi o revenire a căutării de experiențe, inclusiv aventuri, relaxare sau turism gastronomic. De asemenea, majoritatea turiștilor va căuta locuri în care să se poată răcori de căldura care le afectează zona de reședință, schimbările climatice având un impact tot mai mare asupra planurilor de călătorie.
Bogdan Maioreanu - lun, 30 oct. 2023, 18:04
Turism 2024: În căutare de experiențe gastronomice și locuri mai răcoroase

Gigantul de rezervări Booking.com a publicat previziunile sale de călătorie pentru 2024, pe baza unui studiu global la care au participat 27.000 de călători din 33 de țări. Conform sondajului, mai mult de trei sferturi dintre respondenți (78%) au dezvăluit că se simt mai vii ca niciodată atunci când sunt în vacanță iar 68% dintre respondenți consideră că sunt capabili să se debaraseze de inhibiții când călătoresc. În același timp, 42% din respondenti ar plăti chiar și pentru a închiria o mașină mai bună decât cea pe care o conduc acasă.

Un alt studiu, al lanțului hotelier Hilton, ne oferă o imagine a turismului din 2024 în funcție de vârsta călătorilor. Generația Z (16-26 de ani) este în căutare de aventuri și experiențe. Astfel, 43% din respondenții din această categorie spun că este foarte important să experimenteze ceva nou atunci când călătoresc, iar peste jumătate (52%) declară că prioritățile principale pentru bugetul lor de călătorie sunt explorarea și aventura.

Milenialii (27-42 de ani) au nevoie să simtă că se îngrijește cineva de ei în timpul călătoriei. Astfel, 83% din ei declară că sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru confort și comoditate. Aceștia doresc să se odihnească și să se reîncarce cu energie (60%), dar au ca prioritate explorarea și aventura (52%). De asemenea, opțiunile prietenoase pentru familie sunt deosebit de importante pentru părinții milleniali atunci când călătoresc (91%).

Generația X (cu vârste cuprinse între 43 și 56 de ani) declară că doresc să experimenteze ceva nou atunci când călătoresc (84%) și că vor să se simtă îngrijiți sau răsfățați (78%). Aceștia acordă prioritate restaurantelor și experiențelor culinare (45%) și caută să deguste bucătăria locală și regională (87%). Comportamentul lor este similar cu cel al Baby Boomers (57 – 74 de ani), care consideră că mesele la restaurant reprezintă o parte importantă a experienței lor de călătorie.

Mâncarea va deveni un punct și mai central în 2024, potrivit Booking.com, patru din cinci călători (81%) dorind să încerce ceea ce oferă bucătăria locală în combinatie cu experiențe care îi vor duce pe călători pe trasee care să spună povestea din spatele mâncării pe care o savurează. Tehnologia remodelează, de asemenea, modul în care călătorii se bucură de mâncare, 46% dintre ei căutând mese imersive „phygital” (fizic plus digital) prin intermediul realității virtuale sau a celei augmentate.

Majoritatea călătorilor (51%) raportează că schimbările climatice vor avea un impact asupra modului în care își planifică vacanța în 2024, 56% spunând că, pe măsură ce temperaturile cresc la ei acasă, își vor folosi vacanța pentru a se răcori în altă parte. Trei sferturi din respondenti (75%) sunt de acord că apropierea unui luciu de apă îi face să se simtă instantaneu mai relaxați, iar peste o treime (36%) sunt interesați de vacanțe centrate pe apă.

Booking se așteaptă și la o revenire a turismului de relaxare, 58% dintre respondenți dorind să călătorească în 2024 pentru a se concentra exclusiv pe un somn de bună calitate. Peste o treime (39%) dintre călători și-ar face timp pentru o vacanță în care vor căuta o scânteie cu un nou partener sau iubit, în timp ce mai mult de o treime (35%) s-ar concentra pe o vacanță care să-i ajute să treacă peste despărțirea de un fost iubit. Dintre cei care încă sunt într-o relație, aproape un sfert (24%), doresc să aprofundeze acea conexiune umană cu partenerul lor.

Investitorii au avut încredere până acum în redresarea industriei turismului, prețul acțiunilor Booking.com urcând peste 35%, AirBNB peste 34% iar cele ale Hilton câștigând peste 19% în valoare de la începutul anului.

 

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro

Despre eToro

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare a creditelor neperformante (NPL) din Europa, cumpără un portofoliu de......
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu ...
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore ...