UBS şi Credit Suisse ar putea fi nevoite să renunţe la operaţiunile de investment banking

Bănci elveţiene mari ca UBS şi Credit Suisse ar putea să fie nevoite să renunţe la operaţiunile de investment banking, a declarat ministrul de Finanţe Eveline Widmer-Schlumpf, pentru a fi organizate astfel încât statul să nu fie nevoit să le salveze în cazul apariţiei unor probleme.
Economica.net - Dum, 03 nov. 2013, 15:14
UBS şi Credit Suisse ar putea fi nevoite să renunţe la operaţiunile de investment banking

În opinia ministrului, băncile ar trebui să se gândească dacă să continue cu activităţile de investment banking sau să se concentreze mai mult pe administrarea activelor, relatează Bloomberg.

„Băncile trebuie să fie organizate în aşa fel încât statul să nu fie răspunzător de activităţile lor”, a spus Widmer-Schlumpf.

Guvernul şi autorităţile de reglementare din Elveţia se concentrează pe gradul de îndatorare a băncilor, pentru a evita salvarea din nou, cu fonduri publice, a unor bănci de importanţă sistemică.

UBS a fost salvată de stat în 2008, după reducerea valorii activelor şi pierderi de peste 57 de miliarde de dolari, în timpul crizei creditelor subprime din SUA.

„Trebuie să ne gândim dacă rata de adecvare a capitalului nu ar trebui mărită în continuare”, a spus Widmer-Schlumpf.

UBS şi Credit Suisse, cele mai mari bănci din Elveţia, s-au bazat pe un model de bancă universală, în care activităţile de administrare a activelor, management al averilor şi de private banking sunt combinate cu operaţiunile mai riscante de investment banking. Totuşi, ambele bănci au redus numărul de locuri de muncă la diviziile de investment banking, în ultimii ani.

UBS a anunţat săptămâna trecută că intenţioneaxă să înfiinţeze o subsidiară bancară pentru Elveţia, întrucât reglementările mai stricte ar putea obliga băncile de importanţă sistemică să îşi modifice structura juridică.

Modificarea reglementărilor elveţiene referitoare la îndatorare ar putea face ca UBS să aibă nevoie de capital suplimentar de 20 de miliarde de franci elveţieni (22 miliarde dolari), iar Credit Suisse de 33 de miliarde de franci, potrivit calculelor publicaţiei Schweiz am Sonntag.

Reprezentanţii UBS, Credit Suisse şi ai biroului ministrului Widmer-Schlumpf nu au fost disponibili pentru comentarii.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...