1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

UBS şi Credit Suisse ar putea fi nevoite să renunţe la operaţiunile de investment banking

Bănci elveţiene mari ca UBS şi Credit Suisse ar putea să fie nevoite să renunţe la operaţiunile de investment banking, a declarat ministrul de Finanţe Eveline Widmer-Schlumpf, pentru a fi organizate astfel încât statul să nu fie nevoit să le salveze în cazul apariţiei unor probleme.

03 noi, 2013 | Mediafax

În opinia ministrului, băncile ar trebui să se gândească dacă să continue cu activităţile de investment banking sau să se concentreze mai mult pe administrarea activelor, relatează Bloomberg.

"Băncile trebuie să fie organizate în aşa fel încât statul să nu fie răspunzător de activităţile lor", a spus Widmer-Schlumpf.

Guvernul şi autorităţile de reglementare din Elveţia se concentrează pe gradul de îndatorare a băncilor, pentru a evita salvarea din nou, cu fonduri publice, a unor bănci de importanţă sistemică.

UBS a fost salvată de stat în 2008, după reducerea valorii activelor şi pierderi de peste 57 de miliarde de dolari, în timpul crizei creditelor subprime din SUA.

"Trebuie să ne gândim dacă rata de adecvare a capitalului nu ar trebui mărită în continuare", a spus Widmer-Schlumpf.

UBS şi Credit Suisse, cele mai mari bănci din Elveţia, s-au bazat pe un model de bancă universală, în care activităţile de administrare a activelor, management al averilor şi de private banking sunt combinate cu operaţiunile mai riscante de investment banking. Totuşi, ambele bănci au redus numărul de locuri de muncă la diviziile de investment banking, în ultimii ani.

UBS a anunţat săptămâna trecută că intenţioneaxă să înfiinţeze o subsidiară bancară pentru Elveţia, întrucât reglementările mai stricte ar putea obliga băncile de importanţă sistemică să îşi modifice structura juridică.

Modificarea reglementărilor elveţiene referitoare la îndatorare ar putea face ca UBS să aibă nevoie de capital suplimentar de 20 de miliarde de franci elveţieni (22 miliarde dolari), iar Credit Suisse de 33 de miliarde de franci, potrivit calculelor publicaţiei Schweiz am Sonntag.

Reprezentanţii UBS, Credit Suisse şi ai biroului ministrului Widmer-Schlumpf nu au fost disponibili pentru comentarii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO