UE insistă ca Serbia să adopte sancţiuni la adresa Rusiei

Serbia este obligată să adopte sancţiuni la adresa Rusiei dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE), a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în ajunul vizitei sale la Belgrad, informează agenţia de presă RIA Novosti.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 07:16
UE insistă ca Serbia să adopte sancţiuni la adresa Rusiei

‘Serbia s-a obligat juridic, în cadrul negocierilor pentru aderare, să-şi pună de acord poziţia cu UE pe marginea unor probleme dificile, cum sunt şi sancţiunile la adresa Rusiei. Este foarte important şi aşteptăm de la Belgrad respectarea acestei obligaţii’, a declarat Hahn, într-un interviu publicat joi în cotidianul belgrădean Vecernie Novosti.

Comisarul european a declarat că înţelege relaţiile istorice care există între Serbia şi Rusia, iar UE ‘nu obligă Belgradul să facă o alegere simplă’, dar Belgradul este cel care şi-a proclamat drept scop strategic aderarea la UE.

‘Ţara voastră şi-a proclamat aderarea la UE drept obiectiv strategic cheie, pe care premierul Aleksandar Vucic l-a confirmat în timpul recentei vizite a preşedintelui Putin în Serbia. Aşteptăm de la reprezentanţii autorităţilor voastre să continue să-şi demonstreze apartenenţa la acest obiectiv strategic cheie de aderare la UE’, a declarat comisarul european.

Joi, 20 noiembrie, Johannes Hahn va desfăşura o vizită în Serbia, care a primit statutul de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Potrivit RIA Novosti, marţea trecută comisarul european a făcut în faţa jurnaliştilor de la Bruxelles o declaraţie oarecum opusă, afirmând că membrii Comisiei Europene (CE) nu condiţionează mersul negocierilor privind aderarea Serbiei la UE de ralierea Belgradului la sancţiunile împotriva Rusiei.

La acea dată Hahn a subliniat că Serbia este un ‘stat suveran’, iar sârbii trebuie să ‘decidă ei înşişi’ în problema sancţiunilor la adresa Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...