UE: Noua legislaţie privind controalele sistematice la frontierele externe intră în vigoare de vineri

Europenii vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând de vineri, prin aplicarea unei noi legislaţii europene ce vizează 'combatanţii străini' care pleacă sau revin din Irak şi Siria, transmite AFP.
Economica.net - vin, 07 apr. 2017, 04:48
UE: Noua legislaţie privind controalele sistematice la frontierele externe intră în vigoare de vineri

‘Statele membre vor avea, începând de mâine (7 apr -n.red), obligaţia de a proceda’ la aceste controale ‘cu consultarea bazelor de date relevante’ în scopul de a ‘verifica dacă persoanele care trec graniţele reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea internă’, a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Propusă de Comisie la o lună după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, această legislaţie a făcut obiectul unei negocieri între Statele membre şi Parlamentul European. Acesta din urmă a adoptat noile reglementări în februarie anul acesta iar intrarea lor în vigoare este prevăzută pentru vineri.

Până în prezent, doar cetăţenii unor ţări terţe (din afara UE) făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noul regulament prevede controale aprofundate de asemenea la momentul ieşirii din UE şi, mai ales, se extinde asupra cetăţenilor comunitari, care nu erau supuşi până acum decât la o simplă verificare a documentelor lor de identitate.

Noile reguli intră în vigoare pentru toate ţările care aplică codul Schengen în materie de controale la frontiere. Regatul Unit şi Irlanda nu sunt vizate.

Au fost prevăzute unele excepţii, notează AFP. De exemplu, dacă verificările ‘generează aşteptări prea lungi la frontierele maritime şi terestre, Statele membre vor putea efectua controale ‘ţintite” în anumite cazuri, a precizat Parlamentul European în cadrul adoptării regulamentului.

La frontierele aeriene, acestea se vor putea mulţumi cu controale ‘ţintite’ pe durata unei perioade tranzitorii de şase luni, cu posibile prelungiri.

Această legislaţie a fost adoptată pentru a face faţă în special fenomenului ‘combatanţilor străini’. Între 2.000 şi 2.500 de europeni plecaţi să lupte în Irak şi Siria ar fi încă acolo, potrivit unui raport al coordonatorului UE contra terorismului, din decembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...