UE propune măsuri pentru stimularea cooperării între autorităţile fiscale şi cele vamale

Pentru următorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, Comisia Europeană a propus, vineri, măsuri menite să îmbunătăţească şi să crească eficienţa cooperării fiscale şi vamale între statele membre, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Economica.net - vin, 08 iun. 2018, 09:12
UE propune măsuri pentru stimularea cooperării între autorităţile fiscale şi cele vamale

Comisia propune un angajament financiar în valoare de 950 de milioane euro pentru programul Vama şi de 270 de milioane euro pentru programul Fiscalis, reprezentând 0,07%, respectiv 0,02% din următorul buget al UE.

‘Protejarea teritoriului vamal al Uniunii Europene şi punerea în aplicare a normelor noastre comune în materie de impozitare necesita o cooperare strânsă între autorităţile naţionale competente. Noile programele Vama şi Fiscalis vor contribui la realizarea acestor obiective. La un cost minim, ele asigură o adevărată valoare adaugată europeană, oferind avantaje fără precedent autorităţilor fiscale şi vamale ale statelor membre, care cooperează în interesul cetăţenilor şi al întreprinderilor noastre’, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

Potrivit executivului comunitar, noul program Vama va contribui la instituirea unei uniuni vamale moderne axate pe interesele întreprinderilor şi ale cetăţenilor din UE prin următoarele mijloace: intensificarea schimbului de informaţii şi date între administraţiile vamale naţionale în vederea unei mai bune detectări a mărfurilor contrafăcute şi periculoase; facilitarea în continuare a creşterii volumului schimburilor comerciale; sprijinirea autorităţilor vamale în ceea ce priveşte protejarea intereselor financiare şi economice ale Uniunii, precum şi colectarea corectă a taxelor vamale, a TVA la import şi a accizelor; elaborarea unor strategii îmbunătăţite de gestionare a riscurilor pentru a proteja interesele financiare ale UE şi a ajuta UE să răspundă mai bine la ameninţările la adresa securităţii şi la criminalitatea transnaţională.

De asemenea, noul program Fiscalis va sprijini cooperarea între administraţiile fiscale ale statelor membre şi va contribui mai eficient la combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale şi a evitării obligaţiilor fiscale, prin următoarele mijloace: instituirea unor sisteme informatice mai bune şi mai conectate, pe care fiecare stat membru ar trebui altminteri să le dezvolte în mod individual; schimbul de bune practici şi formarea în vederea creşterii eficienţei; instituirea unor acţiuni comune de gestionare a riscurilor şi audituri; stimularea competitivităţii Uniunii, promovarea inovării şi facilitarea implementării noilor modele economice.

Ajungerea în 2019 la un acord privind următorul buget pe termen lung ar asigura o tranziţie fără probleme între actualul buget pe termen lung (2014-2020) şi noul buget, precum şi previzibilitatea finanţării, în beneficiul tuturor.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...