UE vrea un sistem de alertă timpurie pentru companiile în pericol de insolvenţă

Un sistem extern de alertă timpurie pentru companiile în pericol de insolvenţă este elementul central al unui plan al Comisiei Europene pentru a reduce problema falimentelor în regiune şi a ajuta băncile să îşi recupereze creditele neperformante, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 17:43
UE vrea un sistem de alertă timpurie pentru companiile în pericol de insolvenţă

Creditele neperformante din bilanţurile principalelor bănci din zona euro se ridicau anul trecut la aproape 1.000 de miliarde de euro, aproximativ 9% din PIB-ul zonei euro, afectând capacitatea băncilor de a face profit de pe urma creditelor acordate companiilor. Datele furnizate de UE arată că numărul companiilor în insolvenţă a crescut după criza financiară din 2007-2008, în condiţiile în care jumătate din noile firme nu supravieţuiesc mai mult de cinci ani.

Pentru a rezolva această problemă, Comisia vrea să pună la punct norme comune în UE pentru a ajuta companiile să-şi restructureze afacerile şi să evite falimentul, potrivit unui proiect de act normativ consultat de Reuters. De asemenea, noile norme ar ajuta creditorii să îşi recupereze mai uşor împrumuturile.

Comisia vrea să introducă un sistem de alertă timpurie care implică ‘intervenţia externă’ atunci când firmele manifestă primele semne de stres. Acest semnal de alarmă ar putea fi declanşat de bănci sau firme de contabilitate şi ar putea conduce la o restructurare în ideea de a salva părţile sănătoase ale unei afaceri. Ca o concesie făcută mediului de afaceri, Comisia propune o perioadă de graţie de patru luni pentru a permite companiilor să se restructureze fără a-şi plăti datoriile şi taxele dacă urmăresc o restructurare adevărată.

Însă, unii bancheri se opun unei astfel de prelungiri. ‘Patru luni este prea mult’, a declarat un bancher subliniind că există deja o perioadă de graţie de 90 de zile în care firmele ‘pot sări’ plata datoriilor înainte ca acestea să fie declarate neperformante.

Obiectivul Comisiei este să evite litigiile şi falimentele îndelungate urmând să se bazeze pe mediatori şi organisme de supervizare, în timp ce creditorii vor avea un cuvânt de spus în procesul de restructurare.

În ţările din Europa Occidentală numărul cazurilor de insolvenţă a scăzut de la un vârf de 193.000 de cazuri înregistrat în 2013, dar este de trei ori mai mare decât în 2007 în ţări precum Italia şi Portugalia. Între timp, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a crescut de trei ori în Italia până la aproape 18%, de aproape cinci ori în Portugalia şi de aproape şapte ori în Spania în perioada dintre 2007 şi 2015.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi dezvăluită în data de 25 octombrie, va avea nevoie de aprobarea statelor europene şi a Parlamentului European înainte de a deveni lege, iar statele membre vor trebui să o transpună în legislaţia naţională.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...