Umbrărescu primește 747 de milioane de lei în plus pentru șase contracte de autostradă și drum expres UPDATE

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a suplimentat cu până la 23% valorile a șase contracte câștigate de grupul UMB. Este vorba de lucrările pe lotul Zimbor - Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, tronsoanele 3 și 4 din Drumul Expres Craiova - Pitești, Drumul Expres Brăila - Galați și loturile 2 și 4 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord). Măsura vine după ce Guvernul a aprobat noua formulă de ajustare a contractelor în funcție de scumpirile din piața construcțiilor.
Anemona Andone - vin, 07 oct. 2022, 22:01
Umbrărescu primește 747 de milioane de lei în plus pentru șase contracte de autostradă și drum expres UPDATE

În total, firmele de construcții ale lui Dorinel Umbrărescu primesc peste 747 de milioane de lei în plus, în urma ajustării valorii celor șase contracte, potrivit calculelor Economica.net în baza datelor publicate până acum în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Suplimentarea prețurilor contractelor are loc prin introducerea rezervei de implementare aferentă ajustării prețurilor, în cuantum de până la 23% din valoarea restului rămas de executat în cadrul contractelor.

Pentru unele proiecte, procentul de suplimentare este de 23%, în vreme ce pentru lucrări începute cu mai mult timp în urmă, procentul scade până la 16,66% (foto jos).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din lista marilor contracte ale UMB în derulare lipsește cel pentru secțiunea Nădășelu – Zimbor din Autostrada Transilvania (A3).

Creșterea valorii contractelor este explicată prin apariția unor circumstanțe imprevizibile, potrivit anunțurilor din SEAP.

Cu privire la circumstanţele imprevizibile, se menționează că Guvernul României a identificat trei cauze ce au condus la declanșarea crizei pe piața construcțiilor și blocarea implementării proiectelor de infrastructură, respectiv:

a) criza economică post – COVID;

b) criza energiei;

c) criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Mării Negre.

Creșterea valorii contractelor are loc în baza prevederilor O.U.G. nr. 64/2022 cu completările și modificările aduse de OUG 109/13.07.2022, Legea 243/20.07.2022 și OUG 122/09.09.2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Pe 13 iulie 2022, Guvernul a aprobat un nou mecanism de ajustare a prețurilor în contractele de infrastructură, cerut și de cel mai mare constuctor român de autostrăzi. Actul normativ pentru ajustarea preţurilor proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene vizează 7.000 de şantiere, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro, anunţa atunci ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, potrivit News.ro.

Anterior, grupul UMB amenința cu renunțarea la contractele cu CNAIR din cauza neajustării prețurilor în contextul scumpirilor . Reprezentanții CNAIR precizau atunci că UMB Spedition a dat asigurări că nu intenționează să renunțe la contractele încheiate cu CNAIR, ci doar să se asigure că va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor.

Pe lângă constructorii de infrastructură rutieră, și cei de infrastructură feroviară pot beneficia de ajustări ale valorii contractelor.

Citește și: Calea ferată Brașov – Sighișoara: Valoarea contractului pentru loturile 1 și 3 a fost suplimentată cu peste 23 de milioane de lei

UPDATE LUNI, 10 octombrie

Pe lângă cele șase contracte menționate mai sus, CNAIR a suplimentat cu 137,84 milioane de lei (16,92%) și valoarea contractului pentru secțiunea Nădășelu – Mihăiești – Zimbor din Autostrada Transilvania.

Astfel, valoarea contractului a crescut de la 1,39 miliarde de lei, fără TVA până la 1,62 miliarde de lei fără TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...