Un grup necunoscut de hackeri a atacat obiective din Rusia, China şi alte ţări folosind un malware nou

Un grup necunoscut de hackeri numit 'Strider' sau 'ProjectSauron' a lansat atacuri cibernetice asupra anumitor obiective din Rusia, China, Iran, Suedia, Belgia şi Rwanda, informează luni cercetătorii Symantec şi Kaspersky Lab, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 08 aug. 2016, 18:37
Un grup necunoscut de hackeri a atacat obiective din Rusia, China şi alte ţări folosind un malware nou

Grupul, care este activ cel puţin din 2011 şi ar putea avea legături cu o agenţie de informaţii, foloseşte un malware avansat şi ascuns numit Remsec, susţin cercetătorii Symantec într-o postare pe blog (http://symc.ly/2aTHoOm).

Remsec se ascunde în reţeaua unei organizaţii şi nu trebuie instalat pe un computer individual, asigurându-le hackerilor control complet asupra calculatoarelor infectate şi permiţând furtul de informaţii.

Codul acestui malware conţine referiri şi la Sauron, personajul din The Lord of the Rings, precizează Symantec. ‘Strider’ este porecla unui alt personaj principal din trilogie, Aragorn.

Într-o comunicare separată, Kaspersky Lab, cu sediul la Moscova, a numit grupul de hackeri care foloseşte Remsec drept ‘ProjectSauron’ (http://bit.ly/2b0YtqV).

Printre ţintele noului grup se află organizaţii şi indivizi din Rusia, o companie aeriană din China, o organizaţie din Suedia şi o ambasadă din Belgia, a precizat Symantec.

Kaspersky a anunţat că a descoperit 30 de organizaţii lovite până acum în Rusia, Iran şi Rwanda şi că ar putea exista şi alte victime în ţări în care se vorbeşte limba italiană. Ţintele atacate cu malware-ul Remsec includ agenţii guvernamentale, centre de cercetări ştiinţifice, entităţi militare, firme de telecomunicaţii şi instituţii financiare, adaugă Kaspersky.

‘Ţinând cont de capabilităţile de spionaj ale acestui malware şi de ţintele sale cunoscute, este posibil ca grupul să fie un atacator de nivelul unei naţiuni’, a precizat Symantec, fără a specula asupra identităţii guvernului care s-ar afla în spatele acţiunii.

În ciuda ştirilor din media care sugerează un şir nesfârşit de noi tipuri de atacuri cibernetice, Orla Fox, directorul pentru securitate al Symantec, a declarat că descoperirea unei noi clase de softuri de spionaj precum Remsec este un eveniment relativ rar, care nu se produce decât o dată sau de două ori pe an.

Remsec prezintă anumite similarităţi în codul folosit cu un alt malware despre care s-a crezut că a fost folosit de un guvern, este vorba de Flamer sau Flame, potrivit Symantec.

Kaspersky este de acord că grupul pe care îl numeşte ‘ProjectSauron’ pare să fi adoptat instrumentele şi tehnicile altor softuri de spionaj, printre care şi Flame, dar precizează că nu crede că ‘ProjectSauron’ şi Flame sunt direct legate.

Malware-ul Flamer a fost legat de Stuxnet, un virus despre care experţii de securitate susţin că a fost utilizat de SUA şi Israel pentru a ataca programul nuclear iranian în ultimul deceniu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...