Update2: Unul dintre muncitori a fost găsit decedat. Un mal de pământ s-a prăbușit peste mai mulți muncitori care lucrau la un șantier din București

UPDATE ORA 20.17 Bujor (ITM Bucureşti), o primă concluzie despre accident: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri.
AGERPRES - lun, 02 aug. 2021, 17:38
Update2: Unul dintre muncitori a fost găsit decedat. Un mal de pământ s-a prăbușit peste mai mulți muncitori care lucrau la un șantier din București

Malurile nu au fost asigurate în totalitate sau corespunzător, în cazul accidentului din Capitală, în care malul unui şanţ săpat s-a prăbuşit peste 6 muncitori, aceasta fiind o primă concluzie, „la o primă imagine” de la faţa locului, a declarat luni, pentru AGERPRES, Constantin Bujor, Inspector Şef al ITM Bucureşti.

Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem aşa – ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului – este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment. Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului”, a menţionat Constantin Bujor.

Acesta a subliniat că ITM Bucureşti a trimis o echipă la faţa locului pentru a vedea care sunt cauzele şi împrejurările.

„Sancţiunile pot fi de natură contravenţională în limita în care se constată că unele elemente nu au fost asigurate. Spre exemplu, pentru această sprijinire de maluri, sancţiunea conform articolului 39, alin. 9, din legea 319/2006 este de la 5.000 lei la 10.000 lei, dar dacă se constată că acest element a condus la aceste urmări grave, sancţiunea poate ajunge şi la o sancţiune de natură penală. Articolul 349 şi respectiv 350 din Noul Cod de Procedură Penală stabileşte aceste elemente de natură penală. Cercetarea evenimentului se face, conform legii, cel puţin 15 zile lucrătoare de la data producerii, dar în situaţia în care se va solicita de la IML să ni se comunice acel raport medico-legal – şi dacă este necesară vreo expertiză pentru a vedea şi alte elemente, cercetarea poate să dureze mai mult timp: 30, 60 de zile, depinde de documentele care se vor pune la dispoziţie şi de celelalte elemente care au intervenit în producerea evenimentului”, a mai spus Constantin Bujor.

Potrivit acestuia, se lucrează încă la scoaterea muncitorilor de sub malurile surpate. „Am o primă informaţie că persoana care este acum în procesul de scoatere de sub mal ar fi în viaţă, dar încă nu avem certitudinea, deoarece nu s-a confirmat acest lucru. Deja a fost descoperită până la mijloc şi acum urmează să se finalizeze acest lucru de către pompieri”, a adăugat inspectorul şef al ITM Bucureşti.

Luni, în jurul orei 16:00, în curtea sediului Ministerului Culturii (în spatele clădirii Bibliotecii Naţionale), malul unui şant săpat s-a prăbuşit peste 6 muncitori angajaţi ai societăţii S.C. Algoritm Construct S3 SRL.

 

UPDATE ORA 19.14 Bratu (IM): Cercetarea în cazul accidentului din Capitală a demarat şi ar urma să se finalizeze în 15 zile

Cercetarea în cazul accidentului din Capitală, în care malul unui şant săpat s-a prăbuşit peste 6 muncitori, a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării care, conform legislaţiei în vigoare, ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru AGERPRES inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Pompierii bucureşteni intervin, luni, pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Bibliotecii Naţionale, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) Doi muncitori au fost scoşi şi transportaţi la spitale. Unul dintre muncitori a fost găsit decedat. Un alt muncitor, care era prins în pământ până la nivelul taliei, a fost extras şi este conştient, stabilizat.

UPDATE ORA 17.40 ISUBIF: Unul dintre muncitorii prinşi sub malul de pământ a fost găsit mort

Unul dintre muncitorii prinşi sub malul de pământ în zona Bibliotecii Naţionale a fost găsit decedat, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Un alt muncitor, care era prins în pământ până la nivelul taliei, a fost extras şi este conştient, stabilizat, precizează sursa citată.

Pompierii bucureşteni continuă căutările pentru găsirea celui de-al cincilea muncitor, care a fost şi el îngropat de pământ.

Știrea inițială

Pompierii bucureşteni intervin, luni, pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Bibliotecii Naţionale, doi fiind scoşi şi transportaţi la spitale, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

În urma incidentului, un bărbat de 50 ani a fost transportat la Spitalul Universitar, iar un bărbat de 33 ani a fost transportat la Spital Floreasca, ambii în stare de conştienţă.

„Se lucrează pentru extragerea celui de-al treilea muncitor şi pentru căutarea celorlalţi doi dispăruţi. Concomitent se stabilizează malurile şanţului, care are peste 2 metri adâncime”, arată sursa citată.

La faţa locului intervine Detaşamentul Special de Salvatori cu accesorii pentru intervenţie.

Te-ar mai putea interesa și
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă......
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...