1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Un ministru britanic cataloghează drept ilegal un al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei

Ministrul Marii Britanii pentru Scoţia, David Mundell, a declarat miercuri dimineaţă că este imposibilă organizarea legală a unui al doilea referendum pentru independenţa provinciei scoţiene în calendarul propus de către preşedinta SNP, Nicola Sturgeon. Aceasta a anunţat că va organiza un al doilea referendum pentru independenţă în toamna 2018 sau primăvara 2019, adică înainte de ieşirea propriu-zisă a Regatului Unit din UE, scrie Reuters, citat de News.ro

15 mar, 2017 | News.ro

"Este imposibil ca oamenii să aibă o poziţie argumentată şi, prin urmare, un referendum decisiv şi echitanil în calendarul sugerat de Nicola Sturgeon", a declarat Mundell.

De asemenea, ministrul britanic a explicat că nu există nicio opţiune ca Scoţia să rămână parte a Uniunii Europene în urma retragerii Marii Britanii.

"Există o sugestie implicită că acest calendar propus cere organizarea unui referendum şi un vot pentru independenţă ar putea să oprească ieşirea Scoţiei din UE. E absurd!", a completat ministrul britanic pentru Scoţia.

Premierul Nicola Sturgeon a anunţat luni că va cere săptămâna viitoare legislativului scoţian să o autorizeze în vederea organizării unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei.

Sturgeon a anunţat că va acţiona rapid pentru a le oferi alegătorilor scoţieni posibilitatea de a face din Scoţia o ţară independentă înainte de Brexit.

Alegătorii scoţieni au respins în urmă cu trei ani independenţa provinciei prin referendum, însă Sturgeon a declarat că decizia britanicilor de a pleca din UE a provocat o "schimbare sau circumstanţe materiale" pentru independenţa Scoţiei.

Sturgeon şi-a prezentat planul în vederea referendumului. Ea va continua să apere interesele Scoţiei în negocieri. Însă ea va acţiona, acum, pentru a se asigura că Scoţia are o opţiune la finalul procesului Brexit-ului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO