Un nou acord cu Iranul va fi ‘foarte dificil’ de încheiat – Boris Johnson

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a afirmat luni că va fi 'foarte dificil' să se încheie un nou acord mai vast cu Iranul, aşa cum doresc Statele Unite după controversata lor retragere din înţelegerea cu privire la programul nuclear iranian, transmite AFP.
Economica.net - lun, 21 mai 2018, 18:44
Un nou acord cu Iranul va fi 'foarte dificil' de încheiat - Boris Johnson

‘Cred că nu va fi uşor să se încheie un acord într-un termen rezonabil’, a declarat Boris Johnson, aflat luni la Buenos Aires cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe ai G20.

‘Perspectiva unui tratat uriaş cu Iranul va fi foarte, foarte dificilă’, le-a spus el jurnaliştilor, declaraţie confirmată de ministerul său.

Statele Unite au ameninţat luni Iranul cu sancţiunile ‘cele mai puternice din istorie’ dacă Teheranul nu îndeplineşte cerinţele lor draconice pentru a încheia un ‘nou acord’ mult mai larg, vizând să ţină sub control ambiţiile nucleare ale ţării, precum şi rolul său destabilizator în regiune.

Noua strategie americană legată de Republica Islamică a fost prezentată luni ca urmare a controversatei retrageri a SUA din acordul privind programul nuclear iranian (JCPOA) semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

‘Avantajul JCPOA este că are un obiectiv foarte clar. Apără lumea împotriva unei bombe nucleare iraniene şi, în schimb, le oferă iranienilor avantaje economice notabile’, a subliniat Boris Johnson.

‘Americanii au întors spatele la asta’, a adăugat el, menţionând că subiectul va fi ‘cu siguranţă’ discutat în cursul G20.

Respingerea acordului de către SUA a provocat furia europenilor care au încercat, fără succes, să negocieze cu Washingtonul soluţii pentru a-l ‘înăspri’ şi a ataca alte comportamente ale Iranului considerate ‘destabilizatoare’ în regiune.

‘Cred că, până la urmă, vom avea acele măsuri suplimentare la JCPOA avute iniţial în vedere, dar asta poate lua mult timp’, a mai spus şeful diplomaţiei de la Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat dividendele pe, întreaga poziție și a realizat un profit substanțial de......
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Începând cu data de 1 martie 2022, contribuabilii vor fi obligați să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), ...
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii se pregătesc
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii ...
RESTRICŢII BUCUREŞTI - Rata de infectare în Capitală a crescut peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Asta ...
AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere
AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) ...