Un nou război al gazelor? Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura

Gigantul rus în domeniul gazelor naturale Gazprom a acuzat marţi Ucraina că nu i-a plătit suma de 882 de milioane de dolari, lăsând să planeze astfel ameninţarea unui conflict cu privire la livrarea de gaze, în contextul în care Kievul se pregăteşte să se apropie de UE, relatează AFP.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 09:00
Un nou război al gazelor? Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura

„Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor gazelor ruseşti de către Ucraina”, a declarat Aleksei Miller, preşedintele grupului public rusesc, citat de agenţii ruse.

El a declarat că a fost de acord de acord cu o amânare a plăţii unei facturi în valoare de 882 de milioane de dolari în contul gazelor livrate în august, dar că această amânare a expirat la 1 octombrie. „Situaţia este foarte gravă, deoarece contractul prevede ca în caz de încălcare a condiţiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans”, a avertizat el.

Relaţiile tensionate dintre Rusia şi Ucraina au condus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale către această ţară, care este foarte dependentă de ele, în pofida numeroaselor iniţiative vizând identificarea de noi surse de aprovizionare.

Aceste conflicte au perturbat în trecut exporturile de gaze ruseşti către UE, Ucraina fiind principala ţară de tranzit.

Gazprom acoperă peste un sfert din consumul de gaze naturale din Europa, iar exporturile sunt în creştere puternică la începutul anului, mai ales în perioade reci.

Miller a subliniat că, la rândul său, grupul rus a plătit Kievului în avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor şi a fost de acord cu o reducere a preţului gazelor destinate stocării în depozite subterane ucrainene, cu scopul de a dispune de rezerve pentru irana şi pentru furnizare către alte state europene.

În ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean în domeniu, şapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevăzute în contract.

Kievul solicită o reducere a preţului impus de Moscova, care doreşte în schimb ca Ucraina să se integreze în Uniunea Vamală şi să permită Gazprom accesul la o parte a reţelei sale de transportare a gazelor.

Aceste noi ameninţări au loc odată cu apropierea summitului european de la Vilnius, la sfârşitul lui noiembrie, când Ucraina ar putea să semneze un Acord de Asociere cu UE.

Bruxelles-ul îi impune drept condiţie eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko, în prezent în opoziţie.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat, însă, orice legătură între cele două probleme.

„Subiectul datoriilor la gaze nu este politic şi nu are în niciun caz legătură cu Acordul de Asociere cu UE”, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia oficială Itar-Tass.

Moscova a avertizat recent Kievul asupra posibilităţii unor represalii comerciale în cazul unei asocieri cu UE, care ar crea o zonă de liber-schimb. Consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a avertizat în privinţa unei „acţiuni sinucigaşe”.

Economia ucraineană, aflată în recesiune de un an, rămâne foarte orientată spre Rusia, unde efectuează un sfert din exporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Riscul global asociat variantei Omicron este în continuare foarte ridicat, avertizează OMS
Riscul global asociat variantei Omicron este în continuare foarte ridicat, avertizează OMS
Nivelul de risc asociat variantei Omicron a noului coronavirus este în continuare foarte ridicat, a estimat Organizaţia ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 26.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 26.01.2022
Euro rămâne aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub formă de dividend. Majoritatea banilor merg la buget
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub ...
Una dintre prevederile Ordonanței de Urgență privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la gaze și energie ...