Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Sunt luate în colimator veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții

Principala ofertă electorală din programul de guvernare al PNL pe parte de fiscalitate este că nu vor crește taxele și nici nu se vor introduce altele noi. Însă imediat după această promisiune, PNL vine cu o completare bizară pe care autoritățile n-au vrut s-o explice, la cererea ECONOMICA.NET. Partidul de guvernământ promite că va “elimina distorsiunile ce permit minimizarea poverii fiscale”.  Formularea lasă loc multor interpretări, însă cea mai străvezie rămâne eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru anumite categorii de salariați, una menționată de mai multe ori de premierul Orban.
Ionut Tudorica - mie, 25 nov. 2020, 19:20
Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Sunt luate în colimator veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții

Iată ce spune programul de guvernare PNL. “România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, PNL nu va majora sau introduce noi impozite și taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin: I) eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem.

Trecând peste faptul că “echitate în sistem” este mai degrabă o formulare mai degrabă socialistă, ECONOMICA.NET a cerut surselor din guvern să explice existența acestui rând în programul de guvernare, aflate pe partea de fiscalitate, fără să obținăun răspuns.

Autoritățile n-au dorit să comenteze. Așadar, ECONOMICA.NET a încercat identificarea “distorsiunilor” din Codul fiscal actual, la care PNL s-ar fi putut referi.

Cea mai probabilă țintă a acestei formulări ar fi veniturile lucrătorilor din IT. Pentru că premierul Ludovic Orban s-a exprimat de mai multe ori împotriva exceptării lor de la plata impozitului pe venit. 

Redăm doar una dintre declarațiile pe această temă. “Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal”, a spus premierul.

A doua “distorsiune” majoră ar fi în dreptul angajaților din construcții, care, de asemenea, nu plătesc impozit pe venit.

A treia excepție de la plata impozitului pe venit din Codul fiscal ar fi în munca sezonieră din restaurante și baruri.

Cota de impozit pe venit este acum de 10% și se aplică asupra tuturor veniturilor persoanelor fizice, afară de categoriile menționate, plus cercetătorii și lucrătorii cu handicap sever.

Distorsiuni fiscale între persoanele juridice

Distorsiunile din actualul sistem fiscal nu se opresc la veniturile persoanelor fizice, sunt o serie și la persoanele juridice.

De exemplu, cota de impozit pe profit în România este de 16%. Dar sunt unele excepții.

Una ar fi impozitul specific din turism, care există prin derogare de la regulile privind impozitul pe profit pe care îl plătesc celelalte firme. Hotelurile, restaurantele, barurile, campingurile și altele de acest gen plătesc un impozit funcție de mărime, număr de clienți și rangul localității. Este un impozit complicat de calculat, dar funcționează per total ca o facilitate fiscală. 

Acesta se întrepătrunde în diferite cazuri cu o altă facilitate fiscală și o excepție de la regula impozitului pe profit din întreaga economie – regimul special pentru contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor și cazinourilor.

“Contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligați la plata impozitului în cotă de 5% aplicat acestor venituri înregistrate”, scrie în Codul fiscal.

Microîntreprinderile au de asemenea statut special și plătesc impozit de 1% din venituri dacă au unul sau mai mulți salariați.

Microîntreprinderile fără salariați plătesc 3% din venit.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...