Ungaria: O nouă scădere a preţului la energie aprobată de parlament

Cu două luni înaintea alegerilor legislative, parlamentul ungar a aprobat joi a treia scădere a preţului la energia domestică dorită de premierul conservator Viktor Orban, care a făcut din acest aspect una dintre temele centrale ale campaniei sale, transmite France Presse.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 16:25
Ungaria: O nouă scădere a preţului la energie aprobată de parlament

Preţul gazului vă scădea începând cu 1 aprilie cu 6,5%, cel al electricităţii cu 5,7% începând cu 1 septembrie, în condiţiile în care preţul la încălzirea urbană va scădea cu 3,3% începând cu 1 octombrie, potrivit legii adoptate de parlament, unde partidul conservator Fidesz al lui Orban deţine o majoritate de două treimi.

În 2013, guvernul le-a impus deja distribuitorilor o primă scădere a preţurilor energiei domestice cu 10% începând cu 1 ianuarie, după aceea o scădere de 10% ce a intrat în vigoare la 1 noiembrie. În discursul susţinut luni în parlament, Viktor Orban a precizat că 2014 va fi anul ‘bătăliei pentru scăderea preţurilor’ la căldură şi electricitate.

Vorbind despre ameninţarea unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene, el a promis să apere aceste scăderi şi familiile ungare împotriva ‘atacurilor provenind de la multinaţionalele de la Bruxelles, de la bănci şi birocraţi’. În urma reducerilor impuse de stat la preţul energiei domestice, inflaţia ungară a scăzut la 0,4% în regim anual în decembrie, cel mai scăzut nivel înregistrat din 1974.

Pe de altă parte, parlamentul ungar a aprobat joi controversatul acord privind extinderea, finanţată de Rusia, a singurei centrale nucleare din ţară, la Paks, un proiect denunţat de opoziţie ca fiind lipsit de transparenţă. Ungaria şi Rusia au semnat, la 14 ianuarie, un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria, situată la 100 km de Budapesta, la Paks. Acest proiect, enorm la scara Ungariei, ar dubla capacitatea centralei care furnizează deja 40% din necesarul de electricitate al ţării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...