Ungaria vrea să înfiinţeze o bancă de rebuturi

Banca Centrală a Ungariei (MNB) şi autorităţile de la Budapesta vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a sprijini redresarea pieţei de credite pe segmentul 'corporate', transmite MTI.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 12:01
Ungaria vrea să înfiinţeze o bancă de rebuturi

Credite neperformante de aproximativ o mie de miliarde de forinţi ar putea fi cumpărate de banca de rebuturi pentru aproximativ 400 milioane de forinţi, deblocând bilanţurile şi uşurând plecarea de pe piaţă a unor bănci, a anunţat marţi publicaţia ‘Magyar Nemzet’.

Directorul MNB, Marton Nagy, a afirmat recent pentru publicaţia maghiară că o decizie privind înfiinţarea unei bănci de rebuturi ar putea fi adoptată în 3-4 luni. Până atunci se va stabili cine va finanţa operaţiunile băncii de rebuturi şi ce active vor fi incluse.

Sectorul bancar ungar a înregistrat în primul trimestru din 2014 un profit combinat după taxe de 69,9 miliarde de forinţi (229 milioane de euro), în scădere cu 15,3% faţă de perioada similară din 2013, arată datele publicate luna trecută de Banca Centrală a Ungariei.

Taxa pe bănci, cea mai ridicată din Europa, s-a ridicat la 39,9 miliarde de forinţi, dar în scădere cu două miliarde de forinţi faţă de primul trimestru din 2013.

Valoarea activelor totale a scăzut cu 3,5% în perioada martie 2013-martie 2014, la 31,31 miliarde de forinţi, în timp ce rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 14,1% la 14,5%.

În mai, Banca Naţională a Ungariei estima că mai multe bănci vor ieşi de pe piaţa locală, potrivit directorului de operaţiuni de la NBH, Márton Nagy.

La finele anului trecut, guvernatorul NBH, György Matolcsy, a declarat şi el că patru mari bănci occidentale ar putea pleca din Ungaria în următoarele 18 luni. O opinie similară a fost exprimată de curând şi de directorul general de la OTP, Sándor Csányi, potrivit căruia patru-cinci bănci ar putea ieşi de pe piaţa ungară pe termen mediu.

‘Consolidarea a început, chiar dacă deocamdată înseamnă doar modificarea cotelor de piaţă, însă nimeni nu are nicio îndoială că mai multe bănci vor ieşi de pe piaţă. Chiar dacă au existat declaraţii care au infirmat acest lucru, noi credem în continuare că vor exista mai puţine bănci pe piaţă’, a declarat Márton Nagy.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...