1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Companii

Unul din şapte kilometri de asfalt turnat în România conţine bitum de la Vega Ploieşti

Rafinăria, parte a grupului KazMunaiGaz International, a ajuns la capacitate maximă cu producţia de bitum rutier. Un "produs-minune" de la Ploieşti este bitumul polimerizat, care suferă deformări plastice de-abia la o temperatură de 100 de grade Celsius.

22 noi, 2015 | ECONOMICA.net

Rafinăria Vega Ploieşti produce anual, şi vinde, 61.400 de tone de bitum rutier, adică circa 16% din totalul pieţei din România, de 400.000 de tone, potrivit reprezentanţilor companiei. Cu alte cuvinte, fiecare al şaptelea kilometru de asfalt turnat anual în România conţine bitum de la Vega. Capacitatea instalaţiei de bitum este la maximum, însă, funcţie de necesităţile pieţei, Vega este pregătită să o extindă.

Dincolo de bitumul clasic, la Ploieşti se mai face şi bitum polimerizat  - un bitum În care este introdus un amestec de polimeri. Folosirea acestui amestec este, potrivit reglementărilor europene, cerută pentru asfaltări pe drumuri naţionale şi autostrăzi. „Din păcate însă, directiva nu prea este respectată în România”, spune Alexandru Nicolcioiu, director Producţie în cadrul KazMunayGas International, fostul Rompetrol Group.

Faţă de bitumul clasic, cel polimerizat se distinge printr-o elasticitate îmbunătăţită şi are o rezistenţă mai ridicată la uzură şi variaţiile de temperatură. „De asemenea, asfaltul realizat cu acest tip de produs are o durată de viaţă cu 50% mai mare, costurile de întreţinere sunt reduse la jumătate, rezistenţa la deformaţii permanente este mai bună cu 85% şi, în plus, poate reduce zgomotul în trafic cu până la 20%, în funcţie de soluţia aleasă de constructor”, spun reprezentanţii KMG International. Potrivit acestora, temperatura de înmuiere a asfaltului catre conţine acest bitum este ridicată până la 100 de grade Celsius, de la 50 de grade, cât este cea a asfaltului ce conţine bitum obişnuit.

Printre şoselele unde s-a folosit acest amestec special se numără DN 72 Ploieşti – Găeşti (făcut în 2010), DN 39 Tuzla – Eforie Nord (2009), Centura Bucureşti, Tronsonul Ştefăneşti – Otopeni (2010), DN 2A Hârşova – Constanţa (2013), Autostrada Orăştie – Deva Lot 1 şi Orăştie – Sibiu Lot 2 (2014), iar din Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor, terminat în 2010.

Toate aceste drumuri nu au necesitat reparaţii capitale de când au fost finalizate.

Conform pieţei de profil, preţul unei tone de bitum modificat cu polimeri este, în medie, de 2.000 de lei, fară TVA, în timp ce bitumul simplu costă 1.400 de lei, fără TVA.

Vega Ploieşti este singurul producător de bitum rutier din România. Fabricarea lui a început încă din 1928.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO