Valoarea producţiei agricole din România a scăzut cu 15,4% în 2020

Valoarea producţiei în agricultură a scăzut anul trecut cu 15,4% faţă de anul anterior, până 81,4 miliarde de lei în preţuri curente, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 15 oct. 2021, 12:01
Valoarea producţiei agricole din România a scăzut cu 15,4% în 2020

Potrivit datelor INS, producţia din sectorul vegetal a scăzut cu 21,5%, iar producţia din sectorul animal şi serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%. Valoarea producţiei vegetale, în preţuri curente, a fost de 52,8 miliarde de lei, cea a producţiei animale, de 26,7 miliarde de lei, iar diferenţa de 1,83 miliarde de lei reprezintă serviciile agricole, scrie Agerpres.

Producţia vegetală deţine şi în anul 2020 ponderea cea mai mare (64,9%) în structura valorii producţiei ramurii agricole.

Datele INS arată că valoarea producţiei vegetale, în anul 2020 faţă de anul 2019, a înregistrat scăderi în toate regiunile de dezvoltare ale României.

„Comparativ cu anul 2019, în anul 2020 valoarea producţiei animale a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+3,9 puncte procentuale), Nord-Est (+1,9 puncte procentuale) şi Sud-Vest Oltenia (+0,6 puncte procentuale); în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producţiei animale a înregistrat scăderi cuprinse între 5,8 puncte procentuale şi 0,5 puncte procentuale”, se menţionează în comunicat.

Valoarea serviciilor agricole a crescut în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) şi Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în celelalte regiuni de dezvoltare înregistrând scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale şi 1,0 puncte procentuale.

Producţia vegetală are ponderea cea mai mare în producţia ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale ţării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru şi 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

În cazul producţiei vegetale, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) şi Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar în producţia animală ponderea cea mai importantă o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) şi respectiv Nord -Vest (14,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...