Vânătoarea de evazionişti fiscali în Grecia atrage mai mult mânia populaţiei decât bani la buget

Vânătoarea de evazionişti fiscali din Grecia, menită să facă ordine în finanţele publice şi să pună capăt austerităţii, atrage mai multă mânie din partea populaţiei decât venituri mai mari la bugetul statului, relatează New York Times.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 11:37
Vânătoarea de evazionişti fiscali în Grecia atrage mai mult mânia populaţiei decât bani la buget

Inspectorii fiscali au descins în satul Archanes din Creta, în mijlocul unei sărbători religioase, şi au mers din restaurant în restaurant pentru verificarea registrelor şi a facturilor. În scurt timp, clienţii deranjaţi au intrat în conflict cu aceştia, a avut loc un schimb de replici dure şi s-au produs îmbrânceli, iar inspectorii înspăimântaţi au fost nevoiţi să fugă.

„Oamenii sunt atât de supăraţi şi de săraci. Ce au căutat inspectorii aici? De ce nu se duc la peştii cei mari”, a spus Nikolis Geniatakis, proprietarul unui restaurant situat în piaţa centrală, care a urmărit conflictul de peste drum.

De ani de zile analiştii au subliniat faptul că una dintre cele mai grave probleme a Greciei este evaziunea fiscală, care privează guvernul de fondurile mult-necesare.

Dar aşa cum arată confruntarea din Archanes, eforturile de colectare a taxelor nu merg bine, gonirea inspectorilor nefiind o dovadă a instaurării domniei legii în economia elenă.

Programul agresiv de colectare a impozitelor pare să fi agravat problema, în loc să instituie un sens al corectitudinii, alimentând nemulţumirea publică faţă de proprietarii de averi mari, consideraţi deseori drept principalii vinovaţi.

La începutul crizei economice, oficialii eleni anticipau că încasările fiscale se vor îmbunătăţi în curând şi se lăudau că folosesc imagini aeriene pentru a identifica evazioniştii care nu declară piscinele. Ei au avut în vedere şi medicii care raportau venituri mici, dar care plăteau chirii mari pentru locuinţe în cartiere scumpe.

În pofida acestor eforturi şi a introducerii a 22 de reglementări fiscale în ultimii doi ani, unii analişti pun sub semnul întrebării progresele obţinute.

La sfârşitul lui 2011, arieratele fiscale totalizau 45 de miliarde de euro, un an mai târziu 56 de miliarde euro, iar la sfârşitul lunii iulie a acestui an suma a urcat la 60 de miliarde de euro. Suma este echivalentă cu aproape o cincime din datoria publică.

Potrivit analiştilor, multe dintre măsurile de colectare a taxelor nu sunt eficiente, în special în cazul celor destinate bogaţilor. Taxarea proprietarilor de yachturi, de exemplu, i-a determinat pe aceştia să îşi ancoreze ambarcaţiunile în altă parte, golind porturile elene.

Eforturile de reformare a sistemului fiscal au creat un amestec de legi care creează confuzie şi care necesită luni dacă nu ani pentru a fi înţeles, susţin contabilii.

Consolidarea şi reorganizarea autorităţilor fiscale, cu intenţia de a face economii pe termen lung, a creat un coşmar administrativ pe termen scurt, dosarele parvenind instituţiilor la câteva luni după mutare, potrivit sindicatelor.

O problemă la fel de mare este nemulţumirea tot mai mare a populaţiei, soldată în unele cazuri cu ameninţarea şi gonirea inspectorilor fiscali, aşa cum au păţit inspectorii în Archanes.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...