Vânzările de medicamente au scăzut în trimestrul al doilea la 2,83 miliarde lei

Valoarea medicamentelor livrate către pacienţi în România în trimestrul al doilea a fost de 2,83 miliarde lei, la preţ de distribuţie, în scădere cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu al Cegedim, intitulat "Pharma&Hospital Report", notează Mediafax.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 16:57
Vânzările de medicamente au scăzut în trimestrul al doilea la 2,83 miliarde lei

„Scăderea din trimestrul 2 s-a datorat în primul rând disfuncţionalităţilor generate de procesul de reducere a preţurilor, cu toate neajunsurile aferente pentru pacienţi, ca şi pentru farmacii şi distribuitori. Pentru anul 2015 ne menţinem prognoza de scădere cu 2,8% în lei, însă aşteptăm şi alte evoluţii din cauza problemelor de disponibilitate şi sustenabilitate din sistem”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim, potrivit Mediafax.

Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 1,92 miliarde lei, în scădere cu 10,4%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o valoare de 0,53 miliarde lei, în creştere cu 14,5%, iar segmentul de spital a atins 0,37 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de trimestrul 2 din anul precedent.

Comparativ cu evoluţiile din ultimele cinci trimestre, în al doilea trimestru al acestui an se remarcă o tendinţă de scădere atât în unităţi (-4,1%) şi în zile de tratament (-7,5%), cât şi în valoare, în lei (-4,1%) sau în euro (-4,5%).

La nivelul ultimelor şase luni (ianuarie – iunie 2015), valoarea totală a pieţei a fost de 6,09 miliarde lei, în creştere cu 3,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Pe segmente, ratele de creştere în lei au fost de -1,9% pentru Rx în farmacii, 21,3% pentru OTC şi 11,0% pentru spitale.

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieţei a fost de 12,48 miliarde lei, în creştere cu 7,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (iulie 2013-iunie 2014). Pe segmente, ratele de creştere în lei au fost de 3,6% pentru Rx în farmacii, 20,8% pentru OTC şi 13,1% pentru spitale.

În ceea ce priveşte evoluţia principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se remarcă majorări în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (16,0%), pentru sânge şi organe hematopoietice (10,8%), pentru anti-neoplazice şi imunomodulatoare (9,4%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (9,1%).

Din punctul de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni, componenţa principalelor 10 corporaţii rămâne neschimbată. Astfel, pe primul loc se clasează Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 859,7 milioane lei, urmată de Hoffmann La Roche cu vânzări de 761,7 milioane lei şi Novartis (inclusiv Sandoz) cu 700,1 milioane lei.

Topul este completat de Servier (inclusiv Egis) cu 681,6 milioane lei, Pfizer (592,9 milioane lei), GlaxoSmithKline (549,0 milioane lei), Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu 540,0 milioane lei, AstraZeneca (512,3 milioane lei), Merck & Co (387,6 milioane lei) şi Krka (378,7 milioane lei).

De asemenea, în volume, componenţa principalelor 10 corporaţii pentru ultimele 12 luni nu se modifică în comparaţie cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 61,4 milioane unităţi, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 48,6 milioane unităţi şi Servier (inclusiv Egis) cu 31,9 milioane unităţi.

Topul primilor 10 jucători este completat de Alvogen (inclusiv Labormed) cu 30,1 milioane unităţi, Antibiotice (30 milioane unităţi), GlaxoSmithKline (26,9 milioane unităţi), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 26,3 milioane unităţi, Krka (23,3 milioane unităţi), Biofarm (20,3 milioane unităţi) şi Gedeon Richter (19,8 milioane unităţi).

Te-ar mai putea interesa și
Telemunca a devenit un drept protejat de lege în Țările de Jos
Telemunca a devenit un drept protejat de lege în Țările de Jos
Parlamentul din Ţările de Jos a aprobat un act legislativ conform căruia munca de acasă a devenit un drept legal, astfel că aceasta este una dintre primele ţări din lume care conferă......
Klaus Iohannis: Nu accept un experiment de austeritate pentru România
Klaus Iohannis: Nu accept un experiment de austeritate pentru România
Președintele României Klaus Iohannis a susținut astăzi, începând de la ora 18.00, o conferință de presă la Palatul ...
Cum se va organiza noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova la Bumbăta-Leova, destinat mărfurilor și cerealelor
Cum se va organiza noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova la Bumbăta-Leova, destinat mărfurilor și cerealelor
Guvernul a aprobat săptămâna trecută un memorandum privind încheierea unui acord cu Republica Moldova pentru deschiderea ...
Banca Transilvania a majorat dobânzile la depozite pentru persoanele fizice și juridice
Banca Transilvania a majorat dobânzile la depozite pentru persoanele fizice și juridice
Banca Transilvania a majorat dobânzile la produsele de economisire în lei şi valută pentru persoanele fizice şi juridice, ...