Vânzările pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată, în creştere cu 8%, în T1 – studiu GfK

Vânzările pe segmentul bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu aproape 8%, în trimestrul I 2014, ajungând la 386 milioane de euro, cea mai mare valoare înregistrată în primul trimestru din ultimii patru ani, arată un studiu GfK Temax, dat miercuri publicităţii.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 11:39
Vânzările pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată, în creştere cu 8%, în T1 - studiu GfK

Cea mai mare creştere, de aproximativ 33%, a fost generată de sectorul telecom, care a atins 117 milioane de euro, deţinând astfel titlul de cel mai mare sector. Pieţele de echipamente foto, IT şi imprimante, multifuncţionale şi consumabile sunt singurele care au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind fiind înregistrată pe piaţa foto (aproape 40%).

Segmentul smartphones a continuat să înregistreze creşteri considerabile de două cifre, în timp ce telefoanele mobile clasice pierd în continuare mult teren. Produsele care au contribuit semnificativ la creşterea pieţei de telecom au fost cele ce permit conexiuni 3G şi chiar 4G, cele care încorporează o cameră de minimum 5MP şi cu dimensiuni mari ale ecranelor (mai mari de 4 inch).

Piaţa electrocasnicelor mari a crescut cu aproape 11%, dar volumul pieţei a fost sub nivelul trimestrului unu 2013. În ceea ce priveşte valoarea, însă, T1 a depăşit primele trimestre din ultimii patru ani.

Ratele de creştere de două cifre pentru categorii precum electrocasnice încorporabile, frigidere, congelatoare şi maşini de spălat au ajutat la atingerea unui nivel de 65 de milioane de euro pentru întregul sector. Frigiderele cu sistem No Frost şi maşinile de spălat cu încărcare frontală de 7kg+ au fost principalele produse ce au generat valoare în cadrul celor două pieţe.

Piaţa electrocasnicelor mici a înregistrat o creştere de 7,9%, în T1 2014, faţă de T1 2013.

Fiecare categorie a avut un produs cheie care a contribuit la atingerea unei valori de 26 de milioane de euro. Cu o rată de creştere de două cifre, aparatele de tuns, aparatele de bărbierit şi epilatoarele au generat o evoluţie pozitivă în segmentul de îngrijire personală. În plus, performanţa remarcabilă a storcătoarelor de fructe şi citrice se încadrează în tendinţa unui stil de viaţă sănătos.

În categoria destinată confortului gospodăriei, aspiratoarele şi-au menţinut o poziţie stabilă, în timp ce valoarea vânzărilor de fiare de călcat a crescut.

Sectorul electronicelor a crescut cu aproape 4%, cu vânzări totale de 61 de milioane de euro. Vânzările de televizoarele cu ecran plat au înregistrat o rată de creştere de o cifră, iar consolele video au crescut cu o rată de două cifre, în T1 2014, comparativ cu T1 2013.

Tabletele au înregistrat în continuare creşteri, dar pe ansamblu a scăzut cu peste 6%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, însumând 97 de milioane de euro.

Cea mai importantă scădere s-a înregistrat pe piaţa calculatoarelor portabile, urmată de desktop PC, mouse-uri şi camere web.

Piaţa de tablete a continuat să înregistreze creşteri, însă tendinţa s-a mai diminuat. În interiorul segmentului de tablete, vânzările la cele de 10 inch au înregistrat scăderi.

Piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile s-a menţinut pe un trend negativ.

Vânzările de imprimante, multifuncţionale şi consumabile au înregistrat o scădere de 8%, în T1 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, până la valoarea de 14 milioane de euro.

Piaţa foto a continuat să scadă, menţinând tendinţa din 2013, la o valoare totală de 5 milioane de euro în T1 2014, performanţă cu aproape 40% mai slabă decât în T1 2013.

Te-ar mai putea interesa și
BMW Concept Speedtop, în premieră la Concorso d’Eleganza Villa d’Este
BMW Concept Speedtop, în premieră la Concorso d’Eleganza Villa d’Este
BMW Concept Speedtop, vehicul care reimaginează modelul Touring sportiv, va fi disponibil pentru achiziţionare într-o serie redusă, de doar 70 de exemplare. ...
Liviu Gavrilă, RWEA: Borna de preț pentru energia eoliană este de 70 de euro/MWh, vom avea 300 MW noi instalați în acest an, ajungem la 7.000 MW  în 2030. Consumul va crește – INTERVIU
Liviu Gavrilă, RWEA: Borna de preț pentru energia eoliană este de 70 de euro/MWh, vom avea 300 MW noi instalați în acest ...
Am vorbit cu Liviu Gavrilă, vicepreședinte al Asociației pentru Energie Eoliană din România (RWEA), actual șef la Enery ...
Răzvan Sturza, Motorola România: Am plecat de la zero, acum suntem pe locul 3. România joacă un rol strategic în regiune, iar succesul de aici ne ajută la campanii care sunt replicate și în alte țări
Răzvan Sturza, Motorola România: Am plecat de la zero, acum suntem pe locul 3. România joacă un rol strategic în regiune, ...
Motorola Mobility, parte a grupului chinezesc Lenovo, a devenit, în doar câțiva ani de la relansarea pe piața locală, ...
Strategie câștigătoare pe timp de criză. Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut, pentru 1,8 milioane de euro. „Prețurile rămân stabile”
Strategie câștigătoare pe timp de criză. Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut, pentru ...
Producătorul de cereale danez FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren, anul trecut, în România, a ...