Veniturile SIF Oltenia au urcat la 262 mil. lei, în principal datorită vânzării de acţiuni BT şi BRD

Veniturile SIF Oltenia (SIF5) au urcat de 2,5 ori în primele nouă luni, la aproape 262 milioane lei (59,4 milioane euro), evoluţia fiind susţinută în principal de vânzarea unor pachete de acţiuni Banca Transilvania (TLV) şi BRD (BRD).
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 14:55
Veniturile SIF Oltenia au urcat la 262 mil. lei, în principal datorită vânzării de acţiuni BT şi BRD

La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,99% din acţiunile Băncii Transilvania şi 3% din titlurile BRD, faţă de 4,58% şi, respectiv, 4,16% la începutul anului.

Astfel, participaţia la Banca Transilvania a scăzut cu 2,59 puncte procentuale, iar la BRD cu 1,16 puncte procentuale, potrivit raportărilor transmise de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Oltenia a vândut în primele nouă luni titluri din portofoliu de 223,8 milioane lei (50,7 milioane euro), sumă de 3,7 ori mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar anterior.

Vânzarea unor pachete de acţiuni din portofoliu a influenţat vizibil şi cheltuielile SIF Oltenia, care au urcat de 2,7 ori, la 123,2 milioane lei (aproape 28 milioane euro), faţă de 45,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Creşterea a fost determinată de costurile cu investiţiile financiare cedate (diferenţa negativă dintre valoarea contabilă a titlurilor sau costul de achiziţie şi preţul lor vânzare), care au urcat de 3,5 ori, de la 31,7 milioane lei la 113,3 milioane lei (25,7 milioane euro).

O parte din banii încasaţi pentru titlurile vândute din portofoliu au fost plasaţi în alte acţiuni, SIF Oltenia majorându-şi participaţiile la companii precum OMV Petrom (+0,13 puncte procentuale), Transelectrica (+0,51 puncte procentuale) şi la Transgaz (+1,06 puncte procentuale).

La sfârşitul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,16% din titlurile OMV Petrom (SNP), 6,86% din acţiunile Transelectrica (TEL) şi, respectiv, 1,68% din titlurile Transgaz (TGN).

În cazul celor trei companii din domeniul energiei, SIF Oltenia şi-a majorat participaţiile în primele şase luni ale anului, după care în perioada iulie-septembrie a vândut o parte din titlurile Transelectrica şi OMV Petrom.

Societatea de investiţii financiare a cumpărat în primul semestru şi un pachet reprezentând 0,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, pe care l-a vândut, ulterior, în al treilea trimestru, când aceste titluri au bătut record după record.

SIF Oltenia a încasat în primele nouă luni dividende de 35,7 milioane lei (8,1 milioane euro) de la companiile la care este acţionar, suma fiind cu puţin sub cea de anul trecut, de 34,9 milioane lei.

Principalii indicatori financiari ai SIF Oltenia pentru tot anul 2013 urmează să fie influenţaţi vizibil şi de o tranzacţie prin care societatea de investiţii financiare a vândut săptămâna trecută aproape tot pachetul de acţiuni pe care îl deţinea la Biofarm, pentru 96 milioane lei (21,6 milioane euro). Acţiunile au fost vândute către SIF Muntenia (SIF4), societate controlată de SIF Banat-Crişana (SIF1). SIF Banat-Crişana a ajuns să deţină, astfel, peste 51% din acţiunile Biofarm.

În a doua parte a şedinţei bursiere de luni acţiunile SIF Oltenia erau tranzacţionate la 1,622 lei, în creştere cu 0,12% faţă de ultima cotaţie de vineri. Calculată la acest preţ, capitalizarea bursieră a SIF Oltenia este de 941 milioane lei (212 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Uniunea Europeană a răspuns cererii de asistență a României pentru a trata numărul mare de pacienți afectați de COVID-19, ...
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor fi favorabile
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor ...
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu brațele deschise lansarea cu succes a primului ...
Furnizorii de electricitate avertizează că ultimele măsuri propuse de autorități pentru compensarea facturilor ar putea duce la scumpirea acestora
Furnizorii de electricitate avertizează că ultimele măsuri propuse de autorități pentru compensarea facturilor ar putea ...
Ultima formă a OUG 118/2021 votată în Senat şi aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, prin care se doreşte compensarea ...