Veranda, mişcare îndrăzneaţă. Devine primul mall care va avea şi vânzări online pentru a-şi sprijini chiriaşii

Veranda Obor a devenit primul mall care se repoziționează online, cu scopul de a ajuta comercianții parteneri, aflați în dificultate, să își repornească afacerea. Veranda, mall dezvoltat de Proffesional Imo Partners, companie controlată de familia Pogonaru, implementează o platformă de e-commerce, prin intermediul căreia vine în întâmpinarea nevoilor chiriașilor din mall, mai ales în cazul celor care nu dispun de un site sau de o soluție de comerț electronic, cât și a publicului, încurajând cumpărăturile online și evitarea ieșirilor din casă.
Răzvan Zamfir - Dum, 14 iun. 2020, 18:29
Veranda, mişcare îndrăzneaţă. Devine primul mall care va avea şi vânzări online pentru a-şi sprijini chiriaşii

Practic, mall-ul dezvoltă o latură suplimentară de business și creează o extensie suplimentară online, care  oferă o varietate mare de produse pentru un public divers.

„În primul rând trebuie menționat că nu este vorba de o “mutare” în online, ci de dezvoltarea unei laturi suplimentare de business, prin care am creat o extensie în mediul online a unui spațiu în care sunt prezenți mai mulți comercianți care oferă o varietate mare de produse pentru un public divers. Practic, nu am reinventat mall-ul fizic în online ci din contră, am extins în mediul online atractivitatea și avantajele pentru client date de mixul de comercianți dintr-un mall fizic. Din punctul nostru de vedere platforma online este un serviciu suplimentar, valoare adăugată peste ceea ce oferă deja mallul tradițional, la care retailerii pot sau nu să apeleze. Core businessul Veranda rămâne același, platforma fiind un canal suplimentar de vânzare pentru cei care doresc să se folosească de el, indiferent dacă sunt sau nu prezenți în online. Nu există efecte negative pentru cei care nu doresc să participe, nici acum și nici pe termen mediu sau lung”, explică Andrei Pogonaru, CEO al proprietarului mall-ului.

De altfel, soluția este deja creată, și compania a apelat la un partener cu experiență în comerțul online, precum Vtex, tocmai pentru a profita de o soluție de bază complet funcțională și de ultimă generație care va permite orice tip de dezvoltare ulterioară necesară pentru a rămâne competitivi într-un domeniu extrem de dinamic. Miza financiară va fi mai degrabă susținerea acestei investiții inițiale cu cheltuieli constante de publicitate și marketing destinate creșterii constante a vânzărilor, îmbunătățirii ratei de conversie și a tuturor celorlalți indicatori relevanți în comerțul online.

Va fi existența mall-ului fizic în pericol?

„Comerțul se folosește tot mai mult de online, însă vorbim în continuare de comerț, mai concret de schimburi care au în vedere obiecte reale, tangibile, folosite de oameni reali, tangibili. Deși este adevărat că au început deja să apară produse virtuale în comerț, cel puțîn în domeniul vestimentar, avem în continuare nevoie cu toții de obiecte de felurite tipuri, cu care interacționăm prin intermediul simțurilor. Până nu se va schimbă această, să-i spunem paradigmă, spațiile comerciale fizice vor continuă să aibă une raison d’etre. Pe termen scurt și mediu, mai ales datorită efectelor pandemiei, este posibil să se schimbe modul de utilizare a spațiului comercial fizic, indiferent dacă vorbim de malluri, centre comerciale mici sau chiar magazine de proximitate. Pe termen lung putem vorbi de reconfigurări ale centrelor comerciale, însă mallurile sunt prin definiție spații extrem de versatile și se reconfigurează periodic, iar acest avantaj competitiv by design le va permite să supraviețuiască mulți ani de acum încolo, adaptându-se oricărui tip de schimbare la nivelul comportamentului consumatorilor. Dacă discutăm strict despre impactul marketplaceului Veranda asupra vânzărilor și activității comerciale inițiale, legate de spațiul fizic, pe termen lung considerăm că, dimpotrivă, acesta va avea efectul opus, cel de consolidare a existenței și rolului mallului fizic atât în comunitate cât și în ecosistemul comercial”, continuă Andrei Pogonaru.

Și, potrivit lui Andrei Pogonaru, implementarea platformei nu este o soluție temporară, doar pentru perioada de criză.

„Conștienți fiind că actuală epidemie va reconfigura multe modele de business, retailul așa cum îl știam dinainte de criză s-ar putea să dispară sau chiar să treacă mult timp, poate chiar câțiva ani, până când societatea va reapela cu încredere la el. De aceea, Veranda Mall își propune că platforma online să fie ceva definitiv, pe care să îl dezvolte și după ce lucrurile se vor liniști. Totodată, implementarea ei le va oferi comercianților o plasă de siguranță în situația în care vom fi loviți de un alt val de măsuri similare. Online-ul este aici să rămână, nu este ceva temporar pe perioada stării de urgență. Marketplace-ul nu este doar o soluție pe termen scurt, și pe termen lung luăm în considerare și atragerea unor parteneri noi, care nu se află încă în Veranda. Această mișcare se bazează pe o viziune pe termen lung a comerțului, care ia în calcul schimbările de paradigmă provocate de pandemie și implicațiile sale asupra modelelor de dezvoltare din retail”, explică Pogonaru.

În plus, prin intermediul marketplaceului centrul comercial își poate completa oferta de produse și servicii, devenind un mall și mai complet care reușește astfel și depășirea limitărilor date de spațiul comercial disponibil. Acest lucru va avea avantaje și pentru partenerii deja existenți și pentru clienți, și pentru partenerii noi.

În toamna anului trecut, Andrei Pogonaru informa Economica.net că Proffesional Imo Partners mai are la dispoziție circa 200.000-300.000 mp de terenuri, pe care cel mai probabil va dezvolta parcuri logistice. Primul va avea 120.000 mp și e amplasat în apropiere de Domnești, localitate învecinată cu Bucureștiul.

De asemenea, compania era atrasă și de proiectele speciale, precum săli de spectacol și se gândea la dezvoltarea unei astfel de săli semi-acoperite cu 30.000 de locuri. „Nu suntem foarte interesați de birouri sau proiecte rezidențiale. Ne limităm la ce știm să facem, iar Proffesional Imo Partners e derivat dintr-o companie financiară, cumpărăm părți din firme, le susținem pentru patru-cinci ani și apoi marcăm exit-ul”, explică Andrei Pogonaru.

Dar pandemia de coronavirus a amânat planurile de dezvoltare ale companiei, astfel că momentan, nu a început construcția nici a proiectelor logistice și nici a sălii de spectacol, interesul principal fiind echilibrarea afacerilor mall-ului, încă închis, alături de celelalte centre comerciale din România, prin decizia autorităților în încercarea de a stopa extinderea virusului. 

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...